Skupština čeka Ustavni sud

Info

Izvor: B92

Utorak, 22.10.2002.

17:23

Default images

OEBS-ov rok u kome je Narodna skupština Srbije trebalo da usvoji izmene Zakona o izboru predsednika da bi izbori bili održani do 5. decembra istekao je juče, a kada će se poslanici sastati i da li će tada raspravljati o ukidanju cenzusa od 50 odsto u drugom krugu predsedničkih izbora, još je neizvesno. Po preporukama OEBS-a, nova izborna kampanja trebalo je da počne danas, a parlamentu je sugerisano da prethodno promeni zakon, kako ne bi došlo do novog ponavljanja izbora.

To se, međutim, nije dogodilo jer je skupštinska sednica zakazana za prošli petak otkazana, a po svemu sudeći neće biti ni održana pre nego što Ustavni sud Srbije donese odluku o ustavnosti dela skupštinskog poslovnika koji se odnosi na pravo Administrativnog odbora da odlučuje o statusu poslanika. Jer, upravo čekanje na ovu odluku šef poslaničke grupe "DOS - reforme Srbije" Čedomir Jovanović naveo je kao razlog za povlačenje predloga izmena Zakona o izboru predsednika Republike, čime je praktično i prestala potreba da se poslanici u petak sastanu.

Sednica republičkog Ustavnog suda zakazana je za četvrtak, 24. oktobar, a prema najavama predstavnika DOS-a svaka odluka biće poštovana. To, međutim, nije bio slučaj sa prošlonedeljnom odlukom Saveznog ustavnog suda koji je doneo privremenu meru kojom je do konačne presude po ustavnoj žalbi DSS-a stavio van snage odluku Administrativnog odbora o oduzimanju 45 poslaničkih mandata DSS-u. To je praktično značilo da se poslanici te stranke mogu vratiti u Skupštinu, što su oni i najavili da će učiniti. Odmah su, međutim, usledile i reakcije "druge strane", te je Jovanović rekao da DOS ovu odluku neće poštovati pošto je doneo sud koji za takvo nešto nije nadležan. Sličan stav izneo je i srpski ministar pravde i lider DHSS-a Vladan Batić, dok su iz Socijaldemokratije stigli nešto drugačiji stavovi. Po mišljenju poslanika te stranke i ministara za državnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljuba Šabića, odluka saveznog Ustavnog suda mora se poštovati. Povlačenje zakonskog predloga i otkazivanje skupštinske sednice usledilo je potom kao logičan odgovor na ovakvu nerešivu situaciju.

U međuvremenu iz saveznog Ustavnog suda i od njegovog predsednika Momčila Grubača stigle su ocene da su "neprimerene izjave političara da neće poštovati sudske odluke javni poziv na neposlušnost i put u anarhiju". Nakon toga, iz DOS-a su, čini se, stigli nešto pomirljiviji tonovi, pa je tako Čedomir Jovanović, kako prenose agencije, svoju prvobitnu izjavu "korigovao" rekavši da će poštovati odluke oba suda.

Sporovi o nadležnostima republičkog i saveznog ustavnog suda i dalje traju, a u konkretnom slučaju DSS-ovih mandata teško je proceniti šta će se zapravo dogoditi i nakon odlučivanja republičkog Ustavnog suda, budući da ovi sudovi zapravo odlučuju o različitim stvarima - savezni o konkretnoj ustavnoj žalbi poslanika, dok republički treba da oceni ustavnost skupštinskog poslovnika. U svakom slučaju, zakazivanje naredne sednice republičkog parlamenta zavisiće i od ove odluke.

Predsednica Skupštine Nataša Mićić u toku vikenda je izjavila da zakazivanje sednice ne zavisi od nje, već od odluke nadležnih sudova, ali i političkog kompromisa, neophodnog da parlament funkcioniše. Ona je takođe izrazila nadu da će zakon biti promenjen i da će predsednik u ponovljenim izborima biti izabran.

Novi predlog za promenu izbornog zakona stigao je juče iz DSS- a koji se do sada uzdržavao od komentarisanja novih predsedničkih izbora, pošto, kako su govorili, ni ovi još nisu bili završeni. Nakon što je Vrhovni sud Srbije u nedelju odbacio njihovu žalbu na sadržaj biračkog spiska i time praktično okončao izborni proces, u DSS-u su se, izgleda, okrenuli novim izborima i, između ostalog, predložili ukidanje obaveze da na izbore da bi bili uspešni mora da izađe 50 odsto upisanih birača. Ovaj predlog Skupštini bi, kako je najavljeno, trebalo da bude upućen sutra. Da li će se i kada o njemu odlučivati teško je proceniti.

Za održavanje predsedničkih izbora do 5. decembra očigledno više nema vremena, sem ukoliko se ne "skrati" rok za predizbornu kampanju koja, po važećem zakonu, ne može trajati manje od 45 dana. Za ovakvu odluku, međutim, takođe je potreban politički dogovor, baš kao i za odluku, koju je kao svrsishodniju ovih dana pomenuo kopredsednik Socijaldemokratske partije Slobodan Orlić - da se hitno pristupi promeni ustava koji bi, između ostalog, do kraja odredio način izbora predsednika.

O tome da su potrebne izmene svih izbornih zakona, kao i Ustava Srbije postoji, čini se, opšta saglasnost političkih stranaka u Srbiji, ali je pitanje koliko brzo se to može obaviti i šta će se u međuvremenu dogoditi sa mestom predsednika Srbije koje će u januaru ostati upražnjeno. Funkciju vršioca dužnosti predsednika mogla bi tada preuzeti predsednica Skupštine Srbije, ali bi ona tada imala obavezu da odmah raspiše predsedničke izbore.

Postizanje političkog kompromisa unutar stranaka DOS-a zbog svega ovoga potrebno je što pre, a neka od spornih pitanja možda bi mogla biti razrešena na sednici predsedništva te koalicije, koju u Novoj demokratiji, koja sada predsedava koalicijom, najavljuju za kraj ove nedelje.

U svakom slučaju, preduslov za usvajanje bilo kakve odluke u parlamentu jeste prethodno rešavanje pitanja poslaničkih mandata DSS-a. Zbog toga se sa nestrpljenjem očekuje sednica Ustavnog suda Srbije nakon koje će možda situacija u srpskom parlamentu biti jasnija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

16.700 vojnika raspoređeno: Počelo je...

Filipinske i američke trupe počele su danas vojne vežbe "Balikatan" u Filipinima, koje će trajati do 10. maja, a uključivaće i pomorske vežbe u Južnom kineskom moru, na čije teritorije polažu pravo i Kina i Filipini.

12:24

22.4.2024.

21 h

Društvo

Roditelji, hitan apel

Tokom noći više maloletnih osoba zbrinuto je zbog teške alkoholisanosti, saopštila je beogradska služba Hitne pomoći.

10:58

21.4.2024.

1 d

Podeli: