Kandidati bez prava uvida

Info

Izvor: B92

Sreda, 25.09.2002.

16:41

Default images

Članovi RIK-a su juče glasali čak tri puta – najpre za predlog da se od resornog ministra zatraži odgovor na pitanje kako će se ovaj spisak koristiti, potom za predlog da u jedini primerak koji postoji u RIK-u imaju pravo uvida svi njeni članovi, i najzad za predlog da se CD umnoži i podeli zainteresovanim predstavnicima predlagača predsedničkih kandidata. Nijedan predlog, međutim, "nije prošao".

Pre ovog odlučivanja vođena je duža rasprava o tome da li je birački spisak javni dokument i šta to podrazumeva, o mogućim povredama Zakona o zaštiti ličnih podataka i eventualnim zloupotrebama podataka iz spiska, kao i o tome da li je RIK uopšte nadležan da odlučuje o tome ko može da "vidi" podatke iz biračkog spiska.

Na početku sednice ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljub Šabić članovima RIK-a je ponudio tri mogućnosti – da spisak postoji samo u izbornoj komisiji, da se podeli zainteresovanim podnosiocima kandidature ili da se stavi na veb sajt, uz ogradu da bi ova poslednja mogućnost predstavljala povredu prava građana na tajnost ličnih podataka.

Predstavnici SRS, DSS, kao i većine ostalih predsedničkih kandidata zalagali su se da se spisak umnoži i podeli. Sekretar republičkog sekretarijata za zakonodavstvo Biserka Živković ukazala je, međutim, da za to ne postoji zakonski osnov, odnosno da se to ne može činiti bez saglasnosti onih čiji se podaci saopštavaju, kao i da RIK uopšte nije nadležan za donošenje takve odluke. Ovakav stav podržalo je još nekoliko članova RIK-a, ukazujući da odluku o korišćenju spiska treba da donese Ministarstvo za lokalnu samoupravu.

Rodoljub Šabić je, napuštajući sednicu, zaključio da će jedan primerak spiska na CD ostati u sedištu RIK-a, na šta su oštro reagovali predstavnici SRS i SPO Zoran Krasić i Radomir Živković, ukazujući da je spisak trebalo da bude dostavljen još 13. septembra, da im je iz Ministarstva obećavano da će dobiti kopiju, kao i da nema vremena da jedanaest predstavnika predsedničkih kandidata do 26. septembra provere spisak u kome, po njima, ima dosta više puta upisanih birača.

Zoran Krasić je naglasio da je ovo znak da neko pokušava da sakrije spisak, "da hoće da prikrije oko 60 hiljada duplo upisanih". On je podsetio i na zakonsku obavezu da se birački spisak ažurira do 31. marta, kao i na to da je ista situacija bila i 2000. godine kada je u RIK-u postojao "tajni spisak" koji niko nije mogao da vidi.

Posle rasprave koja je trajala duže od jednog sata, komisija ipak nije donela nikakvu odluku.

Ministar za državnu upravu i lokalnu samoupravu Rodoljub Šabić rekao je juče da jedinstveni birački spisak na CD-u nije idealan, ali da je sigurno mnogo bolji od prethodnog. Njegovo ministarstvo i MUP Srbije ažurirali su, kako je rekao, spisak i tom prilikom je "pronađeno" preko pedeset hiljada birača koji su dva puta upisani u spisak. Te nepravilnosti su ispravljene.

Šabić je istakao i da se podaci u ovom spisku ne slažu sa ukupnim brojem birača koje je saopštio RIK za oko dve i po hiljade, što je neznatno odstupanje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

15 h

Podeli: