Naslovna strana
B92 Specijali Predsednički izbori
     
 

 

Naslovna strana specijala

Rezultati

Decembarski izbori

Analize, intervjui, tekstovi

Istraživanja javnog mnjenja

Enciklopedija izbora

Arhiva izbornih vesti

 


 
 

BORISLAV PELEVIĆ
Beograd -- Predsednik Stranke srpskog jedinstva, poslanik u Skupstini Srbije i sef poslanickog kluba SSJ, Borislav Pelevic rodjen je 22. novembra 1956. u selu Bublje kod Peci (Kosovo). Po nacionalnosti je Srbin, a po veroispovesti pravoslavac.

Osnovnu i srednju skolu zavrsio u Peci; bio je djak generacije; diplomirao je i magistrirao na Ekonomskom fakultetu u Beogradu; na Institutu za sport i fizicku kulturu u Parizu diplomirao je borilacke sportove; priprema doktorat na temu sportski menadzment. Govori francuski i engleski. Objavio je knjigu "Kik boks – Teorija i metodika", 1997. godine.

Postigao je vrhunske rezultate u karateu, nosilac je crnog pojasa 4. dana; trenirao je Karate klub "Partizan" od 1985 do 1992; profesor je po pozivu na Visoj skoli za sportske trenere; po pozivu drzi predavanja u Moskvi i Omsku. Specijalnost mu je kik boks; potpredsednik je Svetske kik boks federacije; predsednik je Kik boks saveza Jugoslavije; clan Predsednistva Jugoslovenskog olimpijskog komiteta.

U njegovom profilu nalaze se i ratne aktivnosti. Bio je clan paravojne Srpske dobrovoljacke garde koju je formirao Zeljko Raznatovic Arkan. Postao je njegov najblizi saradnik i imenovan je za "djenerala". U borbama na Velebetu tesko je ranjen. Za "borbu protiv terorizma" na Kosovu 1998-1999. doprineo je organizovanju Srpske dobrovoljacke garde koja se stavila pod komandu Vojske Jugoslavije i MUP-a Srbije. Posle Arkanove smrti preuzeo je obavezu da izdrzava preko 200 porodica ranjenih i poginulih boraca.

Kada je rec o politickim aktivnostima u vreme oruzanih sukoba na teritoriji bivse SFRJ, napustio je poslanicku klupu u Skupstini Srbije, ali nije poznato u kojoj stranci je tada bio. Bio je potpredsednik Stranke srpskog jedinstva sve do januara 2000. godine kada je ubijen njen predsednik Zeljko Raznjatovic Arkan. Tada postaje predsednik stranke.

Inace bio je vencani kum Raznatovicu na svadbi sa poznatom folk pevacicom Cecom Velickovic, februara 1997. godine.

Zanimljiv je i podatak da je u periodu predizborne kampanje, krajem avgusta zatrazio od "nadleznih organa" da javnost upoznaju sa biografijama svih predsednickih kandidata, a kandidati javnos o svom imovinskom stanju. Pozvao je i MUP da otvori dosijee, a da sud objavi ko je od predsednickih kandidata bio na sudu, zbog cega i koliko puta. Pelevic smatra da svaki kandidat treba da obavi psiho-fizicki test pre nego se kandiduje.
Dragan Radenović

Dragan  Radenovic je rodjen 12. aprila 1951. godine u Sarajevu. Poreklom je sa Kosova i Metohije, tacnije iz okoline Peci. Srbin, pravoslavne veroispovesti. Ozenjen je i otac dve cerke. Diplomirani pravnik, radio je u Sluzbi drzavne bezbednosti. Zavrsio je Fakultet primenjenih umetnosti, odsek vajarstvo, u Beogradu.

Tomislav Lalošević

Predsednicki kandidat grupe gradjana Tomislav Lalosevic predstavio je 10. septembra svoj program i najavio pocetak kampanje pod sloganom "Da ne izneverimo pretke i ne izdamo potomke".

Nebojša Pavković

General-pukovnik i bivsi nacelnik Generalstaba Vojske Jugoslavije, Nebojsa Pavkovic, rodjen je 10. aprila 1946. u Senjskom Rudniku kod Cuprije. Zavrsio je Uciteljsku skolu 1966. godine u Aleksincu. Visoke vojne skole zavrsio je u Beogradu i to Vojnu akademiju Kopnene vojske 1970. godine, Komandno -stabnu akademiju Kopnene vojske 1982. i Komandno-stabnu skolu operative 1988. godine.

Branislav Ivković

Branislav Ivkovic je rodjen 1952. godine u Bijeljini u Republici Srpskoj. Diplomirao je, magistirao i doktorirao na Gradjevinskom fakultetu Univerziteta u Beogradu. Radio je kao inzenjer u GP "Napred", a zatim je presao na Gradjevinski fakultet Univerziteta u Beogradu gde je bio prodekan i gde i sada predaje. Autor je vise udzbenika i naucnih radova iz oblasti gradjevinarstva. Govori engleski jezik. Ozenjen je i ima cetvoro dece.

Vuk Obradović

Vuk Obradovic rodjen 11. aprila 1947. godine u selu Kondzelj (Toplica) u Srbiji.  Zavrsio je gimnaziju u Prokuplju, Vojnu akademiju kopnene vojske, Visoku vojno-politicku skolu i Komandno-stabnu skolu operative. Bio najbolji student sa prosekom 10 i najmladji doktor vojno politickih nauka u Jugoslovenskoj armiji, najmladji general i cetiri puta je vanredno unapredjen. Doktor je vojno-politickih nauka, a doktorirao na problemu nacionalizma (sovinizma) u jugoslovenskom drustvu.

Vuk Drašković

Vuk Draskovic, lider Srpskog pokreta obnove, rodjen je u Banatu, u Srbiji 1946. godine. Diplomirao je na beogradskom Pravnom fakultetu 1968. godine. Po diplomiranju je radio kao novinar u agenciji Tanjug. Novinarstvo je napustio 1981.godine i posvetio se knjizevnosti. U prvoj stavci njegovo programa stoji da ukoliko Draskovic postane predsednik "Ima da se zna sta ko mora da radi, a sta ne sme niko".

Vojislav Koštunica

Vojislav Kostunica je rodjen 1944. godine u Beogradu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Beogradu 1966, gde je magistrirao 1970. i doktorirao 1974. Za asistenta na Pravnom fakultetu u Beogradu izabran je 1970. godine a cetiri godine kasnije, u vreme politickih progona na Univerzitetu, morao je da napusti fakultet. Znatno kasnije, 1989. godine, odbio je ponudu da se kao profesor vrati na fakultet sa koga je pod prinudom otisao.

Miroljub Labus

Miroljub Labus je profesor na Pravnom fakultetu u Beogradu i trenutni potpredsednik Savezne vlade. Od 1966. do 1972. godine bio je clan Saveza Komunista Jugoslavije, kada podnosi ostavku na clanstvo zbog neslaganja s progonom profesora Mihajla Djurica. U Demokratskoj stranci je od 1990. do 2002. godine, a poslednjih pet je i Grupi 17. Od 1999. godine do 2002. godine clan je i nevladine organizacije G17 Plus.

Velimir Bata Živojinović

Kandidat Socijalisticke partije Srbije, Velimir Bata Zivojinovic je narodni poslanik i Predsednik Odbora za predstavke i predloge u Skupstini Srbije. Zivojinovic ima 69 godina, clan je Socijalisticke partije Srbije, a po profesiji je glumac. Mladjoj publici poznat je po ulozi u filmu "Lepa sela lepo gore".