Ovlašćenja glavnog arhitekte i opštinskog menadžera

Info

Izvor: Beta

Sreda, 29.09.2004.

12:38

Default images

Lokalne samouprave u Srbiji imaće pravo na imenovanje glavnog arhitekte i opštinskog menadžera.

Opštinski, odnosno gradski arhitekta po zakonu je deo opštinske uprave za posebnu oblast i pravo da postave arhitektu i glavnog stručnjaka za druge oblasti, kao što su primarna zdravstvena zaštita, zaštita životne sredine ili poljoprivreda, imaju opštine s više od 50.000 stanovnika.

Glavnog arhitektu postavlja i razrešava predsednik opštine, a njegova nadležnost je pokretanje inicijative za izradu urbanističkih planova i davanje uputstva i mišljenja pri izradi arhitektonskih projekata i projekata za zaštitu arhitektonskih i očuvanje ambijentalnih vrednosti.

Uslovi i način korišćenja usluga opštinskog menadžera utvrđuju se ugovorom predsednika opštine i menadžera, a njegova nadležnost je unapređenje ekonomskog razvoja. Menadžer u okviru svojih poslova posebno predlaže projekte kojima se podstiče ekonomski razvoj i zadovoljavaju potrebe građana, obezbeđuje zaštita životne sredine, podstiče preduzetničke inicijative i stvaranje privatno-javnih aranžmana i partnerstava, koordinira investiciona ulaganja i privlačenje kapitala. Opštinski menadžer je nadležan i za iniciranje izmena propisa koji otežavaju poslovne inicijative na području lokalne samouprave.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: