Izvor: News.com.au

Autor: {"id":251932,"id_news":884215,"name":"","surname":"News.com.au"}

Skriveni duboko pod vodom, ovi gradovi su zauvek napušteni.

Foto: Serge Bystro / Flickr.com

Ruševine, međutim, privlače turiste.

Bezidu Nou, Rumunija

Foto: lacihobo / Flickr.com

Ruševine malog rumunskog sela mogu se videti kako izviruju iz jezera Bezid, koje ga je poplavilo nakon postavljanja brane.

Danas su od sela vidljivi samo tornjevi crkve.

Graun, Južni Tirol, Italija

Foto: János Korom Dr. korom / Flickr.com

Ovo nekada prosperitetno selo, žrtvovano je sredinom 19. veka kako bi se napravilo mesta novoj brani i povećala proizvodnja električne energije potrebne za širu oblast.

Pod jezerom Rešenze sada se nalaze 163 kuće i crkva iz 14. veka. Vidljiv je samo toranj.

Mavrovo, Makedonija

Foto: marguerite / Flickr.com

Ovaj gradić napravljen je 1850. a potopljen 1949. Iz vode do pola izranja samo Crkva svetog Nikole, koja podseća na davno prohujala vremena.

Medijano, Španija

Foto: Kom bo / Flickr.com

Španski grad Medijano je 1974. potopljen tokom izgradnje jednog od najvećih rezervoara u zemlji. Iz vode viri zvonik crkve iz 16. veka, a voda se nekad dovoljno povuče da se prikaže i cela fasada.

San Roma de Sau, Španija

Ovaj 1000. godina star gradić je potopljen šezdesetih godina prošlog veka, kako bi se napravio rezervoar. Kada je vodostaj nizak, možete prošetati do ostataka crkve, praznog groblja i temelja starog grada.

Krohino, Rusija

Foto: michael clarke stuff / Flickr.com

Selo Krohino evakuisano je 1961. kada je velika poplava reke Šeksne progutala najveći deo te oblasti. Danas možete krstariti pored jedine preostale relikvije grada – Crkve Rođenja Hristovog sagrađene 1790.

Kaljazin, Rusija

Foto: michael clarke stuff / Flickr.com

Staljin je 1939. naredio da se grad Kaljazin potopi, kako bi se napravio rezervoar. Sve što je ostalo je neoklasični zvonik Crkve svetog Nikole.

Vilarino das Furnas, Portugalija

Dve hiljade godina istorije grada nestalo je pod vodom 1972. Ovo drevno selo, koje su osnovali Rimljani, tada je imalo oko 300 stanovnika.

Kada vodostaj opadne, vide se sablasni "kosturi" njegovih građevina.

Photo credit: Vilarinho da Furna / Foter / Creative Commons Attribution-NonCommercial 2.0 Generic (CC BY-NC 2.0)

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.