Izvor: B92

Papa Franjo, prvi papa koji dolazi iz Južne Amerike, bacio je novo svetlo na svoj rodni grad, a već su počeli da se reklamiraju i turistički aranžmani koji otkrivaju Buenos Aires na „papin način“.

Nije trebalo mnogo vremena od proglašenja kardinala Horhea Marija Bergolja za novog papu da stanovnici Buenos Airesa počnu da se hvale svojim krajevima u kojima je papa proveo najveći deo života.

Kada je svet saznao da je upravo kardinal Bergoljo novi papa, veliki broj vernika okupio se ispred Metropolitan katedrale, neoklasičnog zdanja iz devetnaestog veka na čuvenom trgu „Plaza de Mayo“.

Jedna od nezaobilaznih tačaka svakako je kraj Flores, poznat po italijanskoj arhitekturi, u kojem je 17. decembra 1936. godine u porodici iz srednje klase rođen novi papa Franja. Sin italijanskog imigranta Marija i domaćice Regine, papa je rođen u kraju koji je dobio ime po čuvenoj pesmi „San Jose de Flores“, čiji tango ritmovi svakodnevno odzvanjaju ulicama kraja Flores.

Novinari su već otkrili da je papa strastveni zaljubljenik u tango, pa je tako posetiocima predloženo i brojne tango barove u kojima se strastveno pleše celu noć. Jedan od najpopularnijih u kraju Flores jeste „Salon el Pial“.

Popularnost je doživela i linija D gradske podzemne železnice, koju je prema sopstvenom priznanju, papa najčešće koristio tokom života u Buenos Airesu. Kao i većina Argentinaca, i papa je veliki obožavalac fudbala. Navija za tim „San Lorenzo“ čije je sedište u kraju Almargo.

Papa je živeo u skromnom stanu u obližnjem kraju nazvanom prema Svetom Nikoli (San Nicolas). Reč je o kraju koji obeležava francuska arhitektura i pregrš malih, simpatičnih barova od kojih je najčuveniji „Café Tortoni“ koji su 1858. osnovali francuski imigranti.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.