Izvor: B92

Iako je najveći broj muzeja posvećen veličanstvenim kulturama sveta, postoje i izložbe koje kod gosta izazivaju jezu i mučninu.

Predstavljamo vam najstrašnije muzeje na svetu čiji je cilj da posetioce šokiraju i nateraju da razmisle bolje o čovekovoj prirodi.

Muzej hirurgije

Muzej hirurgije u Preciju u Italiji posvećen je naprednim razmišljanjima benediktanskih monaha koji su lečili svoju sabraću u desetom veku.

Ovaj gradić u Umbriji bio je verovatno među prvim destinacijama medicinskog turizma, a alatke koje su tu izložene mogu vam uzdrmati veru u dobronamernost takvih lekara.

Muzej anatomije

Muzej anatomije u Edinburgu na morbidan način slavi medicinu. Ne samo da možete pogledati ljudske skelete, nego ih čak uporedeti sa gotovo svim vrstama mrtvih sisara.

Nacionalni muzej zločina i kazne

Marcin Wichary / Flickr.com

U Vašingtonu se nalazi jedan od najmorbidnijih muzeja u Americi u kom možete pogledati, recimo, izložbu posvećenu serijskim ubicama, ili predmete koji su pripadali najčuvenijim zločincima SAD.

Tuol Sleng muzej

Christian Haugen / Flickr.com

Tuol Sleng muzej u Pnom Penu sličan je nemačkim i poljskim muzejima posvećenim holokaustu. Ipak, Evropa je mnogo radila na tome da užase genocida kontekstualizuje, dok su u Kambodži većinu sprava i odaja za mučenje prosto ostavili takve kakve su.

Uz sve to, posetioci dobijaju objašnjenja za svaki od eksponata, a mogu pogledati čak i kolekciju ljudskih lobanja.

Mutter muzej

dedi / Flickr.com

Mutter muzej u Filadelfiji prikazuje slučajeve ljudskih deformiteta, a nedavno je u njemu otvorena izložba tela likova iz bajki onakvih kakva bi bila da su imala neke od mutacija.

Katakombe Kapucinera u Palermu

Napravljene posle smrti Silvestra iz Gubija, čuvenog monaha iz 16. veka, ova četiri hodnika prepunjena su ostacima preminulih, od kojih su neki i dalje odeveni u monaške odore.

Gotovo 8.000 monaha nalazi se u ovim hodnicima.

Muzej mumija u Gvanahuatu

Christian Frausto Bernal / Flickr.com

Svoje postojanje Muzej mumija duguje privlačnosti koju čovek oseća prema morbidnim stvarima.

U njemu se nalaze mumificirani ostaci osoba umrlih posle epidemije kolere 1833. Izložena su i tela beba i dece uznemirujuće stvarnih izraza lica.

Muzej ratnih ostataka

Ovaj muzej u Ho Ši Minu (nekadašnji Sajgon) posvećen je užasima Vijetnamskog rata iz perspektive komunističke vlade. Neke od izložbi prikazuju efekte projekta Agent Orange posle kog je ogroman broj dece u Vijetnamu rađan sa teškim deformacijama.

Podeli:

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.