Četvrtak, 23.02.2012.

19:19

Istražujte Veliki koralni greben iz fotelje

Sa pokretanjem novog naučnog projekta, svako ko ima pristup Internetu moćiće da istražuje jedno od najvećih čuda prirode - Veliki koralni greben.

Izvor: Tanjug

Default images

Projekat, u okviru kojeg će biti korišćene brojne podvodne kamere, predstavlja do sada najiscrpnije istraživanje ovog najvećeg živog organizma na Zemlji.

Kamere će snimati do dubine od 100 metara, a korisnici Interneta će putem YouTube-a i drugih sajtova moći da prate njihovo napredovanje.

"Ovim ćemo nauku približiti publici", kazao je vođa istraživanja Ove Heg-Gulberg sa Univerziteta u Kvinslendu.

Podvodna snimanja će omogućiti naučnicima da bolje razumeju uticaj klimatskih promena na greben kao i da redovno prate populacija riba, kornjača i drugih životinja.

Specijalna kamera postavljena na podvodno vozilo snimaće na stotine panoramskih fotografija grebena koji se prostire duž 2.300 kilometara severoistočne obale Australije.

Jednom povezane, ove panoramske slike će omogućiti korisnicima Interneta da izaberu neku lokaciju i zarone u virtuelnu podvodnu šetnju.

Oko 50.000 panorama biće dostupno na Google-ovom sajtu Panoramio, a projekat će imati i svoj poseban YouTube kanal.

"Ljudi će prvi put biti u prilici da iz svoje fotelje istražuju na stotine lokacija duž Velikog koralnog grebena", kazao je jedan od učesnika ovog projekta čiji je krajnji cilj zaštita ovog veličanstvenog prirodnog fenomena.

Veliki koralni greben, koji može golim okom da se vidi iz svemira, dnevno proizvede više kiseonika od prašuma Amazonije i podjednako je ugrožen kao ona.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Rusija: Kinezi, nerazumni ste

Veliki sporazum o gasovodu između Rusije i Kine navodno je u zastoju zbog onoga što Moskva smatra "nerazumnim zahtevima Pekinga u pogledu cena i nivoa snabdevanja".

8:35

3.6.2024.

19 h

Podeli: