Putovanja za zaljubljene

Na dan zaljubljenih svi se trudimo da što kreativnije i što lepše iznenadimo voljenu osobu. Zašto onda ove godine, umesto cvećem i bombonjerom, ne biste voljenu osobu iznenadili romantičnim putovanjem? Ovo su neki od evropskih gradova u kojima je romantika gotovo zagarantovana.

Izvor: B92

Utorak, 27.01.2015.

08:08

Default images

Istanbul

Čuveni grad na dva kontinenta ostaviće vas bez daha ne samo zbog svoje istorije, već i zbog bezbroj znamenitosti koje odišu romantikom. Ima li šta romantičnije od krstarenja Bosforom dok uživate u sudaru evropskog i azijskog vetra? Ukoliko se odlučite da baš na praznik ljubavi zaprosite svoju dragu, predlažemo da to učinite na Prinčevskim ostrvima, za koja se veruje da su mesto s posebnom energijom koja donosi sreću u braku. Grandiozne palate Dolmabahče i Topkapi su mesta gde su i veliki sultani provodili romantične trenutke sa svojim sultanijama, uživali u šetnjama po divnim vrtovima, pa zašto ne biste i vi učinili isto. Kaže se da su Francuzi najromantičniji narod na svetu, pa poslušajte savet čuvenog književnika Pjera Lotija koji se zaljubio u Istanbul i provedite vreme na vidikovcu koji nosi njegovo ime dok ispijate pravu tursku kafu i uživate u pogledu na Zlatni rog. Obilaskom čuvene Aja Sofije i Plave džamije vratite se u prošlost, a turu završite posetom Galata kuli, na čijem vrhu možete uživati u orijentalnoj večeri.

foto: flickr.com/Serey Galyonkin
Prag

Prag možda nije prvo mesto za koje ćete pomisliti da je romantični grad, ali starosedeoci vrlo dobro znaju da je, ipak, jedini u svetu koji ima poseban dan za zaljubljene. Posetite brdo Petrin u maju i poljubite voljenu osobu ispred statue Karela Maha, i vaša ljubav će biti večna! Prag ima ponešto romantično za svakoga, od šetnje duž Vltave do vožnje oldtajmerima. Na mesečini grad izgleda zaista magično, pa ne propustite ovaj pogled s vrha Orloj sata. Najpopularnije mesto za zaljubljene u Pragu svakako je početak Karlovog mosta, gde možete “zauvek zaključati” svoju ljubav tako što ćete okačiti katanac sa svojim imenima na deo mosta koji, po verovanju, čuvaju dobre vile.

foto: flickr.com/interbeat
Venecija

Čak i oni koji ne vole klišee ne mogu da poreknu da je ovaj italijanski grad jedno od najromantičnijih mesta na planeti. Vožnja gondolom je nešto što ne sme da se propusti, a ujedno je i idealno mesto za prosidbu na celom svetu. Iznenadite voljenu osobu malim znakom pažnje koji možete naći na Rijalto pijaci, ili je odvedite na čuveno prošeko vino i kanole u šarmantni italijanski restoran. Posle dugih šetnji, dan završite na pristaništu uživajući u gondolama i zalasku sunca.

foto: flickr.com/ Ӎѧҧ@Ҷҿ
Beč

Beč je mesto gde najbolje možete da osetite raskoš vremena Habzburške monarhije. Dok šetate Šenbrunom i Belvedere palatom, divite se raskošnom nameštaju i enterijeru, osetićete se kao član kraljevske porodice, a kočijaši ispred Hofburga i Opere će vam dodatno razviti maštu. Beč je proglašen “najzelenijim” gradom u Evropi, pa imate veliki izbor prelepih parkova za duge, romantične šetnje. Za one koji žele da osete “leptiriće u stomaku”, neizbežan je obilazak Kuće leptirova.

foto: flickr.com/constantingraf
Atina

Ukoliko posetite glavni grad Grčke, videćete da se romantična mesta kriju “iza svakog ćoška”. Tipični zalazak sunca na Kejp Sounionu ostaviće vas bez daha! Istražujte prava mala bogatstva na atinskoj pijaci antikviteta, gde sigurno možete naći originalan poklon za voljenu osobu. Provedite dan lutajući kroz parkove Parinte i uživajte u pogledu sa Lukabetus brda. Svakako, posetom Akropolju, uz razgledanje ostataka starog grada, osetićete posebnu energiju, a ovo je ujedno vrlo originalno mesto za, na primer, prosidbu. Priredite voljenoj osobi posebno veče uz grčku muziku, a romantiku upotpunite noćnom šetnjom na plaži.

foto: flickr.com/travelbusy.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: