Ponedeljak, 02.06.2014.

17:38

Alhambra: Moja lična priča

Zbog nje sam krenula put Andaluzije. Duša mi treperi, a srce radosno kuca zbog konačnog susreta. Kako da ne narušim rečima tu lepotu.

Izvor: Autorka: Bojana Stojkoviæ / Danas

Default images

Mesecima unazad sam opčinjena Alhambrom. Ona je bogato otmena, bez suvišnih detalja, ali ne bahata i raskalašna. Ovu osobitu lepotu možete doživeti jedino ako istovremeno spoznate život njenih stanovnika koji je vekovima unutar ovih crvenkastih zidina pulsirao na sebi svojstven način.

Kupovinu karata bi trebalo da obavite oko tri meseca unapred pred posetu. Savetujem vam da to i uradite jer je broj dnevnih poseta ograničen, a potražnja je velika. Oko dva miliona posetilaca godišnje poseti Alhambru.
Prilikom kupovine karata birate da li želite prepodnevnu ili poslepodnevnu ulaznicu, kao i vreme ulaska u Nasridove palate - vremena su raspoređena na po pola sata. Palate su deo Alhambre koji ima određenu satnicu, koju ako ne ispoštujete - nećete moći da uđete. Konačno smo kročili u bajku kalifa i njegove svite, prelepih bašti, fontana, zvaničnih i ličnih odaja. Razne zanatlije su dale najbolje od sebe da dovedu do vrhunca svoj rad, koji se nikada više neće ponoviti.

Najvažniji i najlepši deo Alhambre su Nasridove palate. Prvo ulazimo u čuveno dvorište Mirti, kroz koje su važne ličnosti prolazile ka centralnoj dvorani na prijem kod sultana. Na sredini pravougaonog dvorišta nalazi se bazen sa vodom, dugačak je tridesetak metara, oivičen belim mermerom. Celom dužinom prate ga zasađeni i uvek zeleni, na jednakoj visini potkresani žbunovi mirte, koji ispuštaju prijatan, eteričan miris. Voda u bazen pristiže na jednom kraju iz malog mermernog bazena, ali i otiče na drugom kraju na identičan način.
Par koraka i ulazimo u Dvoranu ambasadora. Mesto na kojem je sultan zvanično primao posete. Ne znam gde pre da pogledam koliko je prelepo ukrašena! Još par koraka do trećeg dela Nasridovih palata, u Palatu i dvorište lavova. Lavovi iz čijih čeljusti teče voda predstavljaju oličenje sunca, moći, dvanaest meseci i znakova zodijaka. Vodu koja im je bila neophodna za ritualna pranja i molitve, fontane, bazene, uzgoj zelenila dovedena je iz reke Daro, udaljene šest kilometara uzvodno. Voda u svim delovima Alhambre teče mirno i dostojanstveno, nema velikih padova, fontane u tankim mlazevima izbacuju vodu, uklapa se prirodno u mir kojim Alhambra odiše.

Nakon palata, obišli smo i Alkazabu, prošetali njenim zidinama i popeli se na osmatračnicu. Pogled na stari deo Granade je očaravajući! Zatim smo otišli do vrtova Heneralife, na drugoj strani kompleksa i uživali u zelenilu, fontanama i mnoštvu cveća. Posle obilaska Alhambre uz tapas obavezno probajte i lokalno pivo alhambra, odlično je!

Izvor: Danas.rs

Foto1: Will Clayton / Flickr.com
Foto2: pasotraspaso / Flickr.com
Foto3: Vvillamon / Flickr.com

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: