Riga i njene živopisne fasade

Da li je Riga grad istoka ili zapada? Ni jedno ni drugo. Riga kombinuje neurednost i autentičnu arhitekturu istoka, sa opuštenim duhom zapada.

Izvor: B92

Ponedeljak, 12.04.2010.

19:15

Default images

Riga je prestonica Letonije i najveći grad Baltičkih zemalja. Iz različitih gradova Evrope organizuju se relativno jeftini letovi za Rigu, tako da je grad odlična destinacija za produžen vikend.

Nalazi se u blizini ušća reke Daugave u Baltičko more. Stari centar leži na jednoj obali, dok se na drugoj nižu moderne poslovne zgrade. U centru grada, među istorijskih zdanjima, ugnezdio se i jedan hiper moderan tržni centar.
Photo: upyernoz / Flickr
Arhitekrura u centru grada

UNESCO je s razlogom smestio stari centar Rige na listu svetske baštine.

Prilikom šetnje kroz ulice Rige treba gledati gore, ka fasadama. Svaka fasada je jedinstveno umetničko delo sa teatralnim dekorom karakterističnim za stil secesije, poslednji umetnički univerzalni pravac koji je kreirao modu i stil života na kraju 19. i početkom 20. veka i koji je u različitim zemljama nastupao pod različitim imenima: u Francuskoj Art Nouveau, u Nemačkoj Jugend.

Više od 700 zgrada, tj. 40% građevina dekorisano je u stilu secesije. Albertova ulica (Alberta iela) iz 1907, važi za najlepšu ulicu Rige i u njoj je smešten najveći broj pomenutih zgrada.
Photo: donald judge / Flickr
Prve asocijacije na ovaj umetnički pravac jesu Beč, Nemačka i Pariz. U Rigu je stigao veliki uticaj iz ovih krajeva, ali nakon 1905. ovde se oformio i jedinstveni lokalni stil.

To se vidi na fasadama ukrašenim vencima kestenovog lišća ili dekora u vidu hrastovog lišća i šišarki. Ovi motivi direktno su preuzeti iz letonske prirode. Arhitekte su bili patriote, arhitektura je bila borbeno oružje. To je nacionalno-romantičarski pravac secesije.

U dekorativnom pravcu najčešće su to predstave sfingi ili boginja, žena sa lovorovim vencom, jake facijalne ekspresije ženskih figura, zmajevi, ratnici, lavovi, ptice - svet fantazije.
Photo: donald judge / Flickr
Naročito su privlačna arhitektonska ostvarenja čiji je tvorac Ejzenštajn (Mikhail Eisenstein), otac poznatog režisera Sergeja Ejzenštajna.

Ejzenštajn je u fasade ugrađivao keramičke pločice, arkade ukrašavao grbovima, a krovne vence dekorisao maskama.

Postavljao je karijatide i na njihovim licima naglašavao bol prouzrokovan težinom balkona koja je na njih svaljena. Gledao je da svaki korbal, svaki istureni prozor bude kitnjast: štitovi, krinovi, lišće, cvetni venci, uvojci i raznorazne tričarije.

U samom centru Rige postoji veliki broj atraktivnih zdanja: Crkva svetog Petra, Kuća Crnoglavih, Kuća sa mačkom, zgrada Tri brata, Riška katedrala ili Spomenih slobode koga čini visoki stub od svetlo sivog granita na čijem je vrhu bronzana figura žene koja visoko drži 3 zvezde.

Simboliku spomenika rasvetliće vam letonski okupacioni muzej. Ulaz se ne plaća, a postavka daje dobar uvid u istoriju Letonije iz 20. veka.
Photo: access.denied / Flickr
Interesantna građevina je Kuća sa mačkom. Vlasnik ove skromne kuće, takođe izgrađene u stilu secesije, bio je proteran iz Velike gilde, pa je iz protesta na krov svoje kuće postavio figuru mačke, kojoj je zadnjica uperena ka gildi preko puta, a rep podignut visoko u vis.

Legenda kaže da se na kraju izborio za svoja prava. Uslov za povratak u gildu bio je da mačku okrene na drugu stranu, što je i učinio. Mačka i dan-danas stoji na vrhu stare kuće.
Photo: annainaustin / Flickr
Izvan centra grada

Ne profitiraju svi od turizma, tako da nisu ni sve zgrade u glavnoj ulici tako prefinjene. Jednak je broj Poršea i zarđalih olupina, a uz mnoge živopisne fasadade lepi se sivilo iz sovjetskog vremena: zgrade na kojima se malter kruni, a drveni delovi trunu.

I Letoniju je pogodila ekonomska kriza, na mnogim zgradama stoje table sa natpisima "Izdaje se" ili "Na prodaju". A terase i restorani su znatno prazniji nego prethodnih godina.

Nakon što istražite centar, krenite u pravcu glavne pijace. Nalazi se malo izvan centra grada, blizu autobuske stanice i čine je 3 ogromne zasebne celine.

I dok se u centru grada saplićete o turiste i bogate Letonce, na pijaci vas čeka gomila prosečnih lokalaca koji odaju realnu sliku grada. Pijaca je za mnoge glavno šoping odredište sa širokom ponudom začina, povrće, mesa, ali i odeće.

POsle pijace krenite kroz Ruski kvart do Letonske akademije nauka, poznatije kao Staljinova rođendanska torta. Ova zgrada ima sumanuti oblik sa ornamentima, a malo koji turista zna za nju. Kupite kartu i sa visokog balkona uživajte u neverovatnom pogledu koji puca na grad.

Pijaca, Staljinova torta i ruska četvrt probudiće vam svest o tome da se nalazite istočnoj Evropi.
Photo: chudo.sveta / Flickr
Kafei, restorani i groznica subotnje večeri glavni su aduti kada je reč o provodu. Uobičajena je ulična muzika, a najviše se konzumira pivo.

Iz Rige je lako doći do gradova Viljnjus i Talin. U neposrednoj blizini je Livu Aqua Park, jedan od najvećih vodenih parkova Evrope.

Na 40 minuta od Rige, na obali Baltičkog mora, nalazi se spa centar Jurmala, poznat po mineralnoj vodi i lekovitom blatu. Spa centri ove oblasti imaju dugu tradiciju. Najčešći posetioci su bolje situirani Rusi.

Smeštaj

U centru Rige postoji kamp koji je otvoren od 15 maja do 15 septembra. Cena od 3 €.

Backpackers Planet

5 minuta do autobuske i železničke stanice. Sobe imaju zasebna kupatila. Dvokrevetna soba:18 €.

Riga House Hostel and Guesthouse

Jednokrevetne sobe 12-15 €; dvokrevetne: 18-28 €

Hotel Centra Riga

Ukoliko ste za smeštaj u autentičnoj istorijskoj zgradi sa modernim enterijerom, morate izdvojiti najmanje 80 €.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

1 d

Podeli: