Grenland: lepota i pretnja (FOTO)

Da li ste znali da stanovnici Grenlanda imaju bezbroj izraza u svom jeziku da opišu led u svim njegovim oblicima?

Izvor: B92

Ponedeljak, 15.08.2011.

17:22

Default images

Fotografije Brenanana Linslija iz Asošijeted Presa mogu da predstavljaju rečnik u slikama jedinstvenih i prelepih oblika koje led dobija na Arktičkim ostrvima.
Led je skoro prekrio obalu Ililisata, Grenland, Foto: Beta
Ledeni prekrivač i glečeri se tope sve više i više kako se globalno zagrevanje “zahuktava” šaljući velike količine vode i visoke ledene bregove u more, preteći da podigne nivo okeana širom sveta u godinama i decenijama koje dolaze. Istraživači naporno rade pokušavajući da procene koliko će se leda istopiti i kada.
Led plovi duž fjorda, Foto: Beta
Neki od najspektakularnijih ledenih bregova su nastali od 6 kilometara širokog Jakobshavn glečera pored ovog grada u centralnom delu zapadne obale, a koji su upali u 50 kilometara dug Ilulisat ledeni fjord, potom u zaliv Disko , da bi na kraju stigli u severni Atlantik.
Led se otapa širom Grenlanda
Led, čiji je veliki deo star oko destina hiljada godina, potiče od 1,7 miliona kvadratnih kilometara ledenog prekrivača koji čini 80 % Grenlanda.

“Ledene fotografije” pogledajte u Galeriji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: