Kultura

Utorak, 10.06.2008.

08:30

Predstava Odumiranje u Visbadenu

Pozorište Atelje 212 sa predstavom "Odumiranje" Dušana Spasojevića pozvano je da ove godine, učestvuje u zvaničnoj konkurenciji festivala Nove evropske drame u Vizbadenu, koji će se održati u ovom nemačkom gradu od 12. do 22. juna 2008.

Izvor: B92

Default images

Festival Nove evropske drame jedan je od najznačajnijih svetskih festivala savremenog dramskog teksta. Festival se održava bijenalno, u esenskom Gradskom pozorištu Vizbaden, pod umetničkim vođstvom dr Manfreda Bajlharca koji, zajedno sa umetničkim direktorima festivala, traga za uzbudljivim produkcijama novih, savremenih drama.

U ovogodišnjoj selekciji, u kojoj ravnopravno učestvuju mladi autori čije vreme tek dolazi, ponovo otkriveni pisci i međunarodno priznate zvezde pozorišne scene – prikazaće se 29 drama iz 24 zemlje. Svaka predstava igra se na originalnom jeziku uz simultani prevod na nemački.

Predstavu "Odumiranje", našeg mladog dramskog pisca Dušana Spasojevića, režirao je Egon Savin. U predstavi igraju Dara Džokić, Boris Isaković, Igor Đorđević, Branka Šelić Ilić i Anđelika Simić.

Drama o problemu savremenog sela i mladoj generaciji koja odlazi već je dosta gostovala i svuda je nagrađivana.

Na Sterijinom pozorju prošle godine "Odumiranje" je dobilo Sterijinu nagradu Okruglog stola kritike za najbolju predstavu, Sterijine nagrade pripale su i Isakoviću i Džokićevoj, a Đorđeviću nagrada za najboljeg mladog glumca.

Na Jugoslovenskom pozorišnom festivalu u Užicu "Odumiranje" je dobilo nagradu "Ardalion" za najbolju predstavu.

"Ardalion" je pripao i glavnom glumačkom paru, za najbolju mušku odnosno žensku ulogu, kao i Simićevoj za najbolju epizodu.

Na Međunarodnom festivalu malih scena u Rijeci, predstava je dobila nagradu publike "Dalibor Foretić", a na Joakimfestu u Kragujevcu Spasojević je nagrađen za najbolji tekst.

Na ta dva festivala glumačko priznanje pripalo je Isakoviću, koji je nagrađen i na Danima Milivoja Živanovića u Požarevcu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: