Boing i erbas nek paze, ovo će biti hit avioni

Manji avioni prevladavaće u narudžbama putničkih letelica u svetu u narednih 20 godina.

Svet

Izvor: B92

Subota, 23.09.2017.

14:29

Boing i erbas nek paze, ovo će biti hit avioni
(Foto: Getty images)

Potražnju za njima pokretaće niskotarifni avioprevoznici na novim tržištima poput jugoistočne Azije, tvrde u Boingu.

Gotovo tri od četiri od ukupno 41.030 novih komercijalnih aviona, za koje se očekuje da će biti isporučeni u tom periodu za ukupno 6.100 milijardi dolara, biće uskotrupni, procenjuju u američkom proizvođaču.

"Kao što biste i očekivali, zbog dominacije niskobudžetnih prevoznika i zahteva za povezivanjem na kraćim rutama, 72 posto komada biće u kategoriji uskotrupnih aviona“, kazao je Dineš Keskar, viši potpredsednik Boinga za prodaju na azijsko-pacifičkom i indijskom području, na brifingu s novinarima u Singapuru.

Jugoistočna Azija među najbrže je rastućim regijama na svetu za putovanja diskontnim prevoznicima, imajući u vidu sve veću srednju klasu koja pokreće snažan rast putovanja.

Iz Boinga poručuju da su podigli procene broja novih letelica koje će biti isporučene jugoistočnoj Aziji u iduće dve deecenije, na 4.210 aviona, što je za 460 više u odnosu na prošlogodišnje projekcije.

Rast putničkog prometa u većini regija izražen je dvocifrenim brojevima, a među liderima su Malezija, Vijetnam, Tajland i Indonezija, dodao je Keskar. Napominje i da će 39 posto svih novih aviona biti isporučeno u Aziju, dok će u Severnu Ameriku otići 21 posto, a u Evropu 19 posto.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

16 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Nove cene cigareta

Od 1. maja važiće novi iznosi akciza usklađeni sa prošlogodišnjom inflacijom od 7,6 odsto. Prema novim informacijama, već su ukalkulisane nove cene cigareta.

9:47

29.4.2024.

8 h

Svet

Hej, Rusi, odakle vam pravo?!

Italija je ambasadoru Rusije izrazila negodovanje zbog toga što je je ruski energetski gigant Gasprom preuzeo kontrolu nad filijalom italijanskog Aristona "Termo Group" - objavio je ministar spoljnih poslova Italije Antonio Tajani.

9:17

28.4.2024.

1 d

Podeli: