Tadić pozvao Srbe na kosovske izbore

Izvor: B92

Utorak, 05.10.2004.

15:54

Default images

Predsednik Srbije pozvao je Srbe sa Kosova i Metohije da učestvuju na parlamentarnim izborima u pokrajini.

Boris Tadić je naglasio da će, ukoliko ne bude ispoštovan njegov zahtev da se u roku od tri meseca na Kosovu uspostave međunarodno priznate lokalne srpske vlasti, zatražiti da srpski poslanici vrate mandate i napuste kosovski parlament.

On je u obraćanju građanima Srbije u utorak uveče rekao da je u razgovorima sa predstavnicima međunarodne zajednice, a koji su zasnovani na principima usvojenim u Skupštini Srbije u aprilu, kao minimalne garancije za izlazak Srba na kosovske izbore 23. oktobra zatražio uspostavljanje lokalnih srpskih vlasti na prostorima gde živi srpski narod.

"To, pre svega, podrazumeva policiju, sudstvo, zdravstvo, prosvetu i školstvo - u srpskim rukama, i to u roku od tri meseca. Prema tome, u slučaju da se ovaj uslov ne ispuni 90 dana od konstituisanja privremene Vlade Kosova i Metohije, istog trenutka zahtevaću da srpski poslanici vrate mandate i napuste skupštinu Kosova i Metohije. Ali, da bi ovi uslovi bili ispunjeni, jedini način je da budemo deo demokratskog procesa i učestvujemo na izborima", rekao je predsednik Srbije.

On je pozvao Vladu Srbije i njenog predsednika da poštuju zakon i svim raseljenim licima omoguće da ostvare svoje osnovno ljudsko pravo, pravo glasa. Podsećajući da su stavove o učešću Srba na izborima u pokrajini izneli patrijarh srpski Pavle i premijer Srbije Vojislav Koštunica, Tadić je izrazio žaljenje što Vlada nije raspravljala o ovom problemu, iako je, kako je rekao, morala.

 Uprkos pritiscima međunarodne zajednice da vlasti u Beogradu upute jasan poziv Srbima na Kosovu da izađu na izbore, premijer Vojislav Koštunica poručio je da, kao predsednik Vlade, nema prava da takav poziv uputi kosovskim Srbima, pošto međunarodna zajednica nije pružila konkretne institucionalne garancije srpskoj zajednici u Pokrajini.

Takav stav zauzela je i SPC, a danas se istim povodom oglasilo i bratstvo manastira Hilandar, koje je podržalo stav patrijarha srpskog Pavla da kosovski Srbi ne učestvuju na predstojećim izborima "bez zaštite prava na život". Srpska radikalna stranka još jednom je zatražila od državnih organa da ne donose odluku o izlasku Srba na parlamantarne izbore na Kosovu, ocenjujući da "oni koji pozivaju Srbe da izađu na izbore rade u interesu albanskih separatista". Radikali smatraju da "Srbija ne sme da pruži legalitet i legitimitet albanskim državnim organima".

Takođe, predstavnici dva srpska nacionalna veća na Kosovu i Zajednice srpskih opština i naselja saopštili su da će ukoliko predsednik Srbije Boris Tadić pozove Srbe na pokrajinske izbore, organizovati antiizbornu kampanju. Marko Jakšić je na konferenciji za novinare u Mitrovici nakon jučerašnjih razgovora sa predsednikom Srbije, rekao da razume da su pritisci na Tadića veliki, istakavši da "ako on bude imao snage i hrabrosti, neće pozvati Srbe da izađu na izbore".

Poziv predsednika Tadića "išao bi u korist onih koji su odgovorni za stradanja Srba na Kosovu, a to je međunarodna zajednica", rekla je jedan od lidera Srba sa Kosova Rada Trajković: "Mislim da bi g. Tadić zaista napravio grešku, mislim da nije dobro da to uradi, s obzirom na to da Hilandar i patrijarh i predsednik vlade i Srbi sa Kosova i Metohije nisu opredeljeni za učešće na izborima bez garancija koje bi podrazumevale mogućnost da opstanemo na tom prostoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

154 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: