I Zukorlić protiv Dodika

Glavni muftija IZ u Srbiji Muamer Zukorlić podržao je poziv Mustafe Cerića svim muslimanskim ambasadama u Sarajevu da uskrate gostoprimstvo Miloradu Dodiku.

Izvor: B92

Četvrtak, 22.12.2011.

23:57

Default images

"Time se mora staviti tačka na antimuslimansko delovanje ovog čoveka (Dodika) i njegovih mentora iz Beograda koji ne skrivaju svoje neprijateljstvo prema islamu, muslimanima i Bošnjacima, a koji od muslimanskih zemalja traže da im budu partneri u ostvarivanju njihovih nacionalnih interesa", rekao je Zukorlić.

Govoreći na svečanosti povodom obeležavanja druge godišnjice od osnivanja Bošnjačke kulturne zajednice (BKZ), Zukorlić je ocenio da je za kratko vreme ta nevladina organizacija iznedrila Bošnjačku akademiju nauka i umetnosti (BANU) koja predstavja "barjak bošnjačkog vođstva", kao i Bošnjačku demokratsku zajednicu (BDZ), stranku koja će na predstojećim izborima, kako je rekao, trijumfalno pobediti na svim nivoima - lokalnim i republičkim.

Muftija je najavio da će "iz semena BKZ" narednih dana biti formirana Bošnjačka nacionalna fondacija, institucija koja će, kako je rekao, ujediniti bošnjačke privrednike.

"Još neko vreme nam je neophodno da skupimo finansijsku snagu koja će nam obezbediti finansiranje BANU i svih drugih nacionalnih bošnjačkih institucija. Samo bošnjačka finansijska samostalnost i autonomnost nam može obezbediti slobodu delovanja", kazao je Zukorlić.

On je najavio da će narednih meseci biti formiran Svetski bošnjački kongres, kao krovna organizacija svih Bošnjaka sveta, koja će okupljati i koordinirati svu bošnjačku energiju i koji će tražiti svoje predstavništvo u Ujedinjenim nacijama po modelu Svetskog jevrejskog kongresa.

Jevreji su dobili mesto u Ujedinjenim nacijama, jer su preživeli Holokaust, a Bošnjaci su preživeli genocid i zato "imamo pravo na svoje mesto" u toj svetskoj organizaciji.

Zukorlić je kazao da će "kao kruna BKZ" nastati Matica bošnjačka, koja će okupiti sve kulturne kapacitete i okupirati svu bošnjačku kulturu. On je dodao da je još neizvesno da li će njeno sedište biti u Novom Pazaru ili Sarajevu.

"Bošnjaci u Sandžaku imaju Internacionalni univerzitet, ali svim Bošnjacima je potreban bošnjački nacionalni univerzitet i zato će on nastati u Sarajevu", obećao je muftija dodavši da će tako Bošnjaci iz BKZ imati pet stubova bošnjačke nacije.

"Tih pet stubova su nam potrebni kako bismo obezbedili opstanak bošnjačke nacije, koja nema svoju nacionalnu državu jer se naša Bosna i Hercegovina, odnosno Bosna, nalazi u stanju u kome se nalazi. Ali to nas ne sme sprečiti da očuvanje Bosne bude prvi nacionalni interes svih Bošnjaka sveta i svi oni zato moraju delovati u tom smeru", poručio je muftija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: