"Kočićevo pero" i "Kočićeva knjiga" Zvonku Karanoviću

Žiri u sastavu književnici: Nikola Vukolić, predsednik, Miljenko Jergović i Mladen Vesković, doneo je jednoglasnu odluku da "Kočićevo pero" za zimu u 2014. godini za visoka dostignuća u savremenoj književnosti i odanost lepoti Kočićeve misli i reči dodeli Zvonku Karanoviću za knjigu "Najbolje godine naših života", u izdanju LOM-a, Beograd, 2014. godine.

Izvor: Izvor: Српско књижевно друштво

Ponedeljak, 15.12.2014.

12:12

Default images

Takođe, žiri je odlučio da ovogodišnja književna nagrada KOČIĆEVA KNjIGA za cjelokupno književno stvaralaštvo, pripadne književniku ZVONKU KARANOVIĆU.
U saopštenju za ove prestižne književne nagrade, predsjednik žirija, književnik Nikola VUKOLIĆ kaže:

- Poznat kao romanopisac i pjesnik, jedan od onih koji je doprinio da glas srpske poezije odjekne na udaljenim meridijanima i prozbori na mnogim jezicima svijeta, Zvonko Karanović je upravo svojom najnovijom knjigom Najbolje godine naših života, napravio pravi podvig i najsjajnije zasijao na evropskoj, pa zašto ne reći i svjetskoj mapi poezije. Ova stihozbirka, koja predstavlja izbor iz poezije nastajale u periodu 1991 – 2004. godine, predstavlja i pokušaj rekapitulacije blistave poezije u mračnom vremenu.

- Pjesnik u svojoj samoći nije sam. Ljudi oko njega, kao i on, nose tugu u očima. Izgubljena je i nada u neku ljudskiju budućnost, koju smo ostavili da čeka na sporednom koloseku. Nezadovoljan sadašnjošću, uskraćenog prava na budućnost, pjesnik se samo rijetko, munjevito prisjeti neke (nedoživljene) prošlosti (sećanja će postati dovoljna/ tek kad prošlost/ nadvlada budućnost/ kad godine zakucaju/ na trule zidove uspomena), a zemlja ostvarenih ideala prosine sada kao nestvarni, bajkoviti san o usnuloj ljepotici zaspaloj pod šljivinim drvetom. Glavni junak, pjesnik koji je rođen za pobjednika, neće ustuknuti pred životom koji je pun loših mogućnosti, istakao je Vukolić.

Vukolić dalje kaže da je težnja za misaonim uzdignućem prisutna i u sve češćim razmišljanjima o poeziji koja bi mogla postati univerzalni oblik ispoljavanja čovjekovih duhovnih moći, sinteza umjetnosti, nauke, filozofije i religije. I Karanović razmišlja o takvoj umjetnosti i zbog toga, pjeva on, promatra svijet i razmišlja (Šesnaest sati razmišljam dnevno/ zašto su svi najveći filozofi/ želeli da budu pesnici), ide u susret svojoj radoznalosti (želim da saznam neke stvari/ dok me ravnodušnost/ nije pretvorila/ u stablo/ u treset/ u izbezumljeni kip).

-- Pročitajte i Kako neko može biti sentimentalan u XXI veku? --

- Poezija zbirke Najbolje godine naših života Zvonka Karanovića je moderna u smislu one povišene stvaralačke svijesti, onog intenzivnog odnosa prema vremenu o kojem su mnogi stvaraoci pisali. Ona je duboko lična, emocionalna i racionalna, dovoljno ubjedljiva i sugestivna da u čitaocu izaziva uzbuđenje i intenzivan estetski doživljaj.

Ovakve knjige su rijetke, dugo se čekaju. Zato mu i s pravom pripadaju ovogodišnje prestižne književne nagrade KOČIĆEVO PERO za zimu, za knjigu NAJBOLjE GODINE NAŠIH ŽIVOTA, i ovogodišnja KOČIĆEVA KNjIGA za cjelokupno književno stvaralaštvo, istakao je književnik i predsjednik žirija za dodjelu nagrada, Nikola VUKOLIĆ.

Nagrade KOČIĆEVO PERO i KOČIĆEVA KNjIGA koje dodjeljuje Zadužbina PETAR KOČIĆ Banja Luka – Beograd, biće svečano uručene u utorak, 23. 12. 2014. godine u 12:00 časova u VUKOVOVOJ ZADUŽBINI (Kralja Milana 2, Beograd).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

15 h

Podeli: