Iskustva Bugarske sa sukobom sudske i izvršne vlasti

Izvor: B92

Nedelja, 09.03.2003.

11:11

Default images

Sukob izvršne i sudske vlasti u Bugarskoj traje neprekidno skoro od početka demokratske tranzicije. Stručnjaci smatraju da je razlog bugarski ustav iz 1992. godine, koji je sudsku vlast stavio u gotovo nedodirljiv položaj od izvšne, pa i zakonodavne vlasti. Istovremeno se ne štede kritike sudskog sistema koji je, prema ocenama predstavnika EU i SAD, neefekisaan i čak korumpiran. Bugarska je u nekoliko navrata pokušala da kadrovski osveži konzervativno sudstvo, pokrećući i neke lustracione poteze, ali u tome nije bilo doslednosti. Trenutno u bugarskim zakonima nema lustracionih odredbi koje bi nekoga sprečile da zauzime javni položaj, uključujući i sudstvo, jer je, kako kažu stručnjaci, očigledno da je kriza sistemska i da je povezana i sa željom političkih snaga da utiču na sudstvo.

U takvim uslovima česti su sukobi policije i sudske vlasti. Tako je početkom prošlog meseca uprava policije u Vracu, gradu na severozapadu Bugarske, izdala saopštenje građanima zbog odluke suda da oslobodi nekoliko lokalna mafijaša. "Izvinjavamo se građanima što se kriminalci protiv kojih je pokrenuto mnoštvo sudskih procesa i dalje nekažnjeno šetaju ulicama. Mi ćemo ih hapsiti koliko god puta bude potrebno, dok ih neko ne osudi", pišu policajci iz Vraca.

Ustavni sud je ukinuo više promena u zakonu o pravosuđu kojima je vlast htela da reformiše sudstvo i da ga učini efikasnijim. Te promene su naišle na priznanje Evropske komisije i SAD, ali nisu uspele da prođu. Mnogi pravnici smatraju da ustav treba menjati, jer je sudska vlast "previše nezavisna" i teško se kontroliše. Ali, za to je potrebna dvotrećinska većina u parlamentu, koju je u sadašnjoj podeli snaga teško zamisliti. Ispitivanja javnog mnjenja u međuvremenu pokazuju da više od 70 odsto Bugara smatra da u zemlji nema delotvornog sistema za deljenje pravde. Društvo je podeljeno kod odgovara na pitanje ko je kriv za to, jer se u medijima krivica stalno prebacuje sa policije na sudije, sa sudija na tužioce i policiju, a sa svih njih na političare.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: