KBS: Obustavite proceduru ispitivanja vozila na TNG

Srpski komitet za bezbednost saobraćaja (KBS) poziva državnu Agenciju za bezbednost saobraćaja, Ministarstvo saobraćaja i Ministarstvo unutrašnjih poslova da bez odlaganja obustave procedure prema vlasnicima vozila koji imaju od ranije ugrađen uređaj za pogon na tečni naftni gas.

Izvor: B92

Sreda, 12.06.2013.

13:49

Default images

U saopštenju KBS-a kaže se da postupanje nadležnih javnih organa prema vlasnicima vozila nije zasnovano na važećim propisima, te da ga je zbog toga potrebno obustaviti. Kako navodi ovaj komitet, odredba člana 252. Zakona o bezbednosti saobraćaja na putevima koja propisuje petogodišnji rok provere TNG uređaja ne može se primenjivati retroaktivno.

To znači da petogodišnji rok provere ističe 11. decembra 2014. godine, i pre tog datuma ne može se tražiti od vlasnika vozila da obave proveru, čime se inače uslovljava produžetak registracije vozila.

KBS posebno skreće pažnju da Zakon o bezbednosti saobraćaja ne predviđa obavezu periodičnog "ispitivanja" (atesta) vozila, već periodičnu "proveru", te je samim tim nezakonito sprovoditi proceduru ispitivanja vozila na kojima je već izvršeno "ispitivanje" uređaja za pogon na TNG.

Podsećamo, odluka državnih organa da vlasnici automobila sa ugrađenim uređajima za tečni naftni gas (TNG) koji su atestirani pre 2009. godine moraju da prilikom registracije ponovo idu na ispitivanje ispravnosti, iako imaju atest sa rokom važenja do 10 godina, dovela je do gužvi i višemesečnih čekanja na ispitivanje, zbog čega mnogi vlasnici ovih vozila nisu u mogućnosti da registruju svoje automobile.

Više o ovoj temi možete pročitajte u posebnom tekstu u našoj rubrici Aktuelno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

Oni su sada jedini vlasnici Knjaz Miloša

Mattoni 1873, najveći proizvođač mineralne vode i bezalkoholnih napitaka u Centralnoj Evropi, preuzeo je od kompanije PepsiCo manjinski udeo (46,43 odsto) u Knjaz Milošu, postavši jedini vlasnik.

18:20

26.4.2024.

1 d

Društvo

MUP upozorio građane Srbije

Povodom predstojećih prvomajskih i uskršnjih praznika očekuje se povećan priliv velikog broja putnika i vozila u našu zemlju, zbog čega se mogu očekivati duža zadržavanja na graničnim prelazima, upozorio je danas MUP.

9:37

26.4.2024.

1 d

Podeli: