Dobrovoljno je otišla u smrt sa samo 22 godine, negujući bolesne od variole vere: Ovo je heroina zdravstva

Koliko su medicinski radnici požrtvovani, hrabri i koliko je veliki teret postavljen na njihovim leđima mogli smo se uveriti tokom epidemije korona virusa. Međutim, koliku žrtvu podnose decenijama unazad najbolje pokazuje i primer medicinske sestre Milke Đurašić iz Čačka, koja je brinući o pacijentima zaraženim variola verom sedamdesetih godina prošlog veka i sama izdahnula.

Izvor: RINA

Petak, 24.03.2023.

14:22

Dobrovoljno je otišla u smrt sa samo 22 godine, negujući bolesne od variole vere: Ovo je heroina zdravstva
Foto: RINA

"U martu 1972. godine na kožno-venerično odeljenje čačanske bolnice primljen je pacijent iz Novog Pazara, kod kog je dijagnostifikovana zarazna bolest, ali se nije moglo ni naslutiti o koliko opasnom oboljenju je reč. Nakon što je primljen u bolnicu, još nekoliko pacijenata počelo je da ispoljava simptome slične njegovim i tada je postalo jasno da je u pitanju variola vera. Jedan tadašnji motel postao je stacionar u kom su bili izolavani pacijenti, a nekoliko sestara se dobrovoljno prijavilo da pazi na bolesnike. Među njima je bila i Milka Đurašić iako je znala da nije bila vakcinisana želela je da pomogne. Sve vreme je bila uz zaražene pacijente, ali je tako izložila svoj život opasnosti i preminula baš na današnji dan. Ona je zato pravi simbol herojstva čačanskog zdravstva", rekao je za RINU novinar Gvozden Otašević, dugogodišnji dopisnik "Politike".

Milka Đurašić bila je prva i jedina medicinska radnica žrtva epidemije velikih boginja. Nakon ove smrti gradom na Moravi počela je da se širi panika, a zaposleni u zdravstvu bili su u strogoj izolaciji.

"Sve su odmah smestili u karantin, sve je bilo zablindirano, a prema svedočenjima pojedinaca koji su prošli kroz taj period, hranu su dobijali kroz rupu. Sve u cilju sprečavanja širenja opasne zarazne bolesti. Milka je imala samo 22 godine kad je preminula zbog svoje požrtvovanosti i posvećenosti poslu. Sahranjena je u limenom sanduku samo uz prisutvo supruga, majke i policajca", rekao je Otašević.

U Opštoj bolnici Čačak danas je održan pomen na dan smrti Milke Đurašić, a medicininske sestre i tehničari na čelu sa glavnom sestrom Opšte bolnice Čačak odale su joj počast u znak sećanja na njenu hrabrost i požrtvovanost.

Na ovu herionu čačanskog zdravstva svakondveno podseća i spomen bista u krugu čačanske bolnice.
Foto: RINA

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

16 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: