Novi Sad - Kultura - B92 Lokal

Nova pristaništa kulture u okolini Novog Sada

Sremski Karlovci, Sremska Kamenica, Irig, Čerević, Banoštor i Novi Rakovac mesta su koja će tokom čitavog vrelog avgusta biti centri umetničkih programa Evropske prestonice kulture i programskog luka "Dunavsko more", saopštili su iz Fondacije Novi Sad evropska prestonica kulture.

Izvor: Tanjug Novi Sad
Podeli
Foto: Depositphotos/boggy22
Foto: Depositphotos/boggy22

Prva stanica biće Banoštor gde će se održati manifestacija "Velika slama" koja će spojiti gostujuće umetnike i studente Akademije umetnosti u Novom Sadu, na čelu s osiječkim umetnikom Nikolom Falerom.

Monumentalne skulpture od slame, visoke tri metra, predstaviće ptice, konje, cveće - floru i faunu dunavskoravničarskog kraja.

Skulpture će nastajati tokom šest dana radionica, a najatraktivniji deo programa očekuje nas 7. avgusta, kada se skulpture spaljuju po uzoru na drevni ritual u znak zahvalnosti za žetvene plodove.

Dunavskim morem ploviće i poznati slovenački kantautor Robert Pešut, poznatiji kao Magnifico, di-džej Killo Killo, istarska grupa Gustafi, mađarski Pannonia Allstars Ska Orćestra i francuski La Caravane Paše, i to u okviru Dunavskog kulturnog festivala koji će se 13. avgusta u predivnom ambijentu dvorišta palate Ilion u Sremskim Karlovcima održati prvi put.

Akcenat će biti na originalnoj, autorskoj muzici koja je svojom žanrovskom mešavinom, zabavnim karakterom i virtuoznom izvedbom probila sve granice i uspela da od ovih, naizgled lokalnih heroja, napravi svetski prepoznate umetnike.

Vrhunac "Dunavskog mora" upotpuniće "Tamburaška filharmonija" 21. avgusta na Trgu slobode, koja će prvi put okupiti 200 učesnika iz 11 zemalja i za kraj potcrtati šarolikost dunavskih zemalja, tonovima po kojima je tamburica prepoznatljiva u Evropi i svetu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.