Kragujevac - Društvo - B92 Lokal

Podela rotacionih svetala za vozače traktora i poljoprivrednih mašina u šumadijskim selima

Lokalna samouprava i Odeljenje saobraćajne policije PU Kragujevac sprovode zajednički kampanju unapređenja bezbednosti vozača traktora i poljoprivrednih mašina, u okviru koje se poljoprivrednicima šumadijskih sela dele rotaciona svetla za pomenuta prevozna sredstva.

Izvor: InfoKG/Jovana Mladenović Kragujevac
Podeli
Foto: Shutterstock/Laszlo66
Foto: Shutterstock/Laszlo66

Vrednost opreme je nešto viša od 300.000 dinara, a biće uručeno 150 rotacionih svetala, piše InfoKG.

U skladu sa Zakonom o bezbednosti saobraćaja iz 2022. godine i obavezama lokalne samouprave, Grad Kragujevac, u saradnji sa Policijskom upravom Kragujevac, Odeljenjem saobraćajne policije, sprovodi kampanju o bezbednosti saobraćaja na putevima.

Deo sredstava obezbeđenih iz naplaćenih novčanih kazni za prekršaje, pored preventivno promotivnih aktivnosti, edukativnih tribina, utrošeno je za nabavku rotacionih svetla za traktore i poljoprivredne mašine. Osim unapređenja bezbednosti saobraćaja na putevima, poljoprivrednim proizvođačima svakako znači pomoć, jer su ova svetla neophopdna, a često se lome.

Poljoprivrednici kažu da su zbog vidljivosti i bezbednosti vožnje traktora i poljoprivrednih mašina, naročito na glavnom putu kroz selo gde je sve frekventniji saobraćaj, rotaciona žuta svetla potrebna, a najviše radi bezbednog izlaska sa njiva i uključenja na glavni put.

Apeluje se na poljoprivrednike da, osim poštovanja saobraćajnih propisa, upravljaju tehnički ispravnim vozilima i imaju ispravne svetlosno signalne uređaje za noćnu vožnju ili u uslovima smanjene vidljivosti. Apeluje se i na sve druge vozače da prilagode brzinu vožnje, ne upravljaju vozilom pod dejstvom alkohola i da poštuju saobraćajne propise, jer je to u interesu opšte bezbednosti u saobraćaju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.