Otvorena laboratorija za senzorsku ocenu kvaliteta hrane na čačanskom fakultetu

Na Agronomskom fakultetu u Čačku je u utorak, 17. januara, otvorena laboratorija za senzorsko ocenjivanje hrane u cilju provere kvaliteta prehrambenih proizvoda i otkrivanja eventualnih nedostataka, što bi trebalo da doprinese njihovom poboljšanju.

Izvor: B92

Nedelja, 22.01.2023.

10:59

Otvorena laboratorija za senzorsku ocenu kvaliteta hrane na čačanskom fakultetu
Foto: Shutterstock/angellodeco

Ova savremena laboratorija, jedna od malobrojnih u Srbiji, nastala je kao rezultat saradnje eminetnih stručnjaka sa Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu i Agronomskog fakulteta u Čačku, piše Čačanski glas.

Zadovoljava sve predviđene uslove za akreditaciju, tako da će biti izuzetno korisna za studente i učenike srednjih stručnih škola koji nameravaju da nastave svoje školovanje u ovoj čačanskoj visokoškolskoj ustanovi, a ujedno i za proizvođače i prerađivače poljoprivrednih proizvoda koji žele da provere kvalitet proizvedene robe.

Otvaranjem nove laboratorije, inače 17. na Agronomskom fakultetu, ova čačanska visokoškolska ustanova je, kao i nebrojeno puta do sada, potvrdila da prati najmodernije svetske trendove, kada je reč o proveri kvaliteta prehrambenih proizvoda.

Prema rečima prof. dr Vladimira Kurćubića, prodekana za nastavu i nauku Agronomskog fakultetu u Čačku, savremenu metodu određivanja kvaliteta hrane razvio je i stavio u pogon pre tri godine profesor Poljoprivrednog fakulteta u Zemunu Igor Tomašević.

Svoje dostignuće je predstavio na Svetskom kongresu tehnologije mesa u Nemačkoj, gde je prepoznat izuzetan značaj ove metode određivanja kvaliteta hrane, prvenstveno za prehrambenu industriju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: