Beograd - Ekonomija - B92 Lokal

Izmešta se korito Save na obodu Beograda

Rešavanje višedecenijskog problema nadomak Beograda, klizišta Duboko kod Umke, koje muči ne samo meštane već sve one koji od Obrenovca do Beograda putuju trasom Barič - Duboko - Umka - Ostružnica, uskoro bi trebalo da počne.

Izvor: Novosti Beograd
Podeli
Ilustracija: Depositphotos, sergey.yaroshevskiy.gmail.com
Ilustracija: Depositphotos, sergey.yaroshevskiy.gmail.com

JP "Putevi Srbije" prošle nedelje raspisalo je javnu nabavku za izradu tehničke dokumentacije za izgradnju brze saobraćajnice prvog B reda, u dužini od 20 kilometara, na relaciji Ostružnica - Obrenovac. Vrednost nabavke procenjena je na oko 1,4 miliona evra bez PDV, a zainteresovane firme mogu slati ponude do 18. novembra, pišu Novosti.

Prema rečima predsednika GO Obrenovac Miroslava Čučkovića, ovaj projekat trebalo bi da ponudi način za zaustavljanje klizišta u Dubokom, spuštanje saobraćajnice uz Savu, uz istovremeno izmeštanje korita ove reke kod Ostružnice, sve do duplih traka koje vode ka Čukarici.

"JP 'Putevi Srbije' opredelilo je ogroman novac da se uradi ta brza saobraćajnica i pogodnosti ovog projekta najviše će osetiti meštani koji ovuda svakodnevno putuju do Beograda, do fakulteta, posla ili zdravstvenih ustanova", rekao je Čučković.

On je ranije objasnio da će saobraćajnica biti izgrađena tako što će korito Save biti izmešteno ka Sremu, a put će biti tamo gde je sada reka. Trup te saobraćajnice, istakao je Čučković, biće teg koji će da zaustavi klizište.

U martu ove godine, ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Tomisilav Momirović sa gradskim čelnicima obišao je Duboko i rekao da će ovo klizište, jedno od najvećih u Evropi koje postoji gotovo pola veka, biti potpuno sanirano u naredne četiri godine, te da ukupna vrednost radova neće biti manja od 100 miliona evra.

Projektovanje bar godinu dana

Ministar Momirović je tada najavio da će samo projektovanje za sanaciju klizišta trajati sigurno godinu dana. Kako su tad rekli nadležni, Vlada Srbije je još 2020. odvojila sredstva za raseljavanje 55 kuća na klizištu, koje su bile u najvećem problemu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.