Ništa od širenja Bulevara kralja Aleksandra: Obnavlja se tramvajska pruga

Grad Beograd raspisao je tender za izradu tehničke dokumentacije za rekonstrukciju Bulevara kralja Aleksandra, od Cvetkove pijace do okretnice Ustanička, sa pripadajućom infrastrukturom.

Izvor: B92

Četvrtak, 29.12.2022.

12:24

Ništa od širenja Bulevara kralja Aleksandra: Obnavlja se tramvajska pruga
Foto: Shutterstock/yangtak

U projektnom zadatku jasno se navodi da će pruga biti obnovljena "u postojećoj regulaciji", što znači da gradske vlasti na dug rok odustaju od mnogo decenija najavljivane - i izuzetno skupe - rekonstrukcije poslednje urbane deonice Bulevara kralja Aleksandra, koja je zadržala strogo palanački izgled, piše eKapija.

Urbanisti su, naime, davno predvideli da i ovaj deo značajne gradske arterije na osi istok-zapad dobije četiri kolovozne trake, uz tramvajske koloseke u sredini, ali se raseljavanje objekata koje treba ukloniti tokom minulih godina pokazalo kao prevelik finansijski zalogaj, meren desetinama miliona evra.

Kako je navedeno u tehničkoj specifikaciji posla koji je procenjen na 48 miliona dinara, u planu je rekonstrukcija pruge u Bulevaru kralja Aleksandra od Cvetkove pijace do okretnice Ustanička, odnosno rekonstrukcija tramvajskih okretnica "Smederevski put" i "Ustanička" ukupne dužine 2.000 metara dvokolosečne pruge.

Rekonstrukcija konstrukcije donjeg i gornjeg stroja tramvajske pruge, kao i kontaktne mreže, potrebna je radi produženja upotrebljivosti i funkcionalnosti, navodi se u dokumentaciji.

Na okretnicama "Smederevski put" i "Ustanička" potrebno je zadržati postojeći program veza, a na stajalištima, odnosno staničnim platoima, treba projektovati postavljanje spoljnih ogledala, nadstrešnica za putnike.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

17 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: