Nedelja, 16.04.2023.

14:01

Ne samo grad provoda i zabave: Beograd dobija novi slogan

Beograd nije samo grad provoda i zabave, kako neki vole da nas predstave, već i grad tradicionalnih vrednosti, grad dece, porodice i svih građana, istakao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić.

Izvor: B92.net

Ne samo grad provoda i zabave: Beograd dobija novi slogan
Editorial credit: N.M.Bear / Shutterstock.com

Gradonačelnik je u Uskršnjem intervjuu za portal Pink.rs. najavio manifestaciju "Beogradski dani porodice", ali i mnoge olakšice za roditelje, bespaltne vrtiće i knjige za osnovce i srednjoškolce, što je istorijska odluka.

Početkom ove godine, na sednici Skupštine grada manifestacija "Beogradski dani porodice" proglašena je manifestacijom od posebnog značaja za Grad Beograd.

"Odlučili smo da maj bude mesec porodice u Beogradu jer je 15. maja Međunarodni dan porodice. Ove godine ćemo 13. i 14. maja organizovati jedan veliki skup koji treba da pokaže zajedništvo, ne samo u porodici, već i zajedništvo našeg naroda, svih građana Beograda. Da pokažemo da postoje neke tradicionalne vrednosti, da ne smemo da odustanemo od njih, niti od naše prošlosti, ukoliko želimo da na pravi način vaspitavamo buduće generacije. Patrijarh srpski gospodin Porfirije učestvovaće u ovoj našoj manifestaciji, koja će biti promocija radosti i tradicionalnih vrednosti. Zajedno ćemo pokazati jedinstvo i slogu, jer je porodica simbol zajedništva. Pozvaćemo ljude iz svih sfera društva da nam se priključe i da tako pokažemo svima šta je Beograd, šta je Srbija. Takođe želimo da na ovoj manifestaciji predstavimo novi slogan grada 'Beograd grad radosti', na engleskom 'Belgrade city of joy', jer Beograd nije samo grad provoda i zabave, kako neki vole da nas predstave. Beograd je daleko više od toga. Radost je termin koji u sebi sadrži i zabavu i provod, ali i sreću, kulturu, lepo vaspitanje, gostoprimstvo za sve one koji ga posećuju, ali i brigu o onima koji u njemu žive. Radost je kada poštujemo jedni druge, ljubav i sve ono što nosi radost života. Radost je život i zato će novi slogan našeg grada biti 'Beograd grad radosti' i mi ćemo ga posebno brendirati i predstaviti baš na tom velikom skupu gde očekujemo da se na ulicama grada u toku tog vikenda raduje više stotina hiljada Beograđana za koje ćemo obezbediti sve vrste različitih programa i aktivnosti. Od sporta, preko muzike, kulturnih dešavanja, do igara za decu i svega onoga što radost i život nose", objasnio je gradonačelnik.

Na pitanje šta je najvažnija promena što se tiče vrtića, Šapić je naglasio da će od 1. septembra, vrtići u Beogradu biti besplatni za svu decu.

"Grad Beograd je obezbedio novac za svu predškolsku decu, koja će biti subvencionisana sa 100 odsto, nevezano od toga da li ona idu u državne ili privatne vrtiće. Ova usluga strahovito mnogo košta, ali to ne znači da nije toga vredna. Obezbedili smo novac bez obzira na to što je u poslednjih nekoliko godina gotovo dupliran broj dece, korisnika predškolskih usluga. Mi smo to najavili prošle godine kad smo spremali budžet, znači to je nekih pet i po hiljada dinara, to će od sada Grad Beograd sve nadoknađivati. To je možda i najvažnija informacija za sve roditelje. Značajno je i da će Beograd nastaviti da povećava svoje kapacitete gradnjom novih vrtića i ubacivanjem u sistem grada privatnih vrtića koji ispunjavaju te uslove", kazao je prvi čovek prestonice.

Od noviteta za roditelje, Šapić je izdvojio da su roditelji sve dece do 19 godina za Novu godinu dobili vaučer od grada Beograda u vrednosti od 6.000 dinara.

"Podsetiću vas, i one dece koja idu u jaslice, koja idu u vrtiće, i to će dobiti i sledeće godine, To nema veze sa upisom u vrtić, ali ima veze sa roditeljima, ima veze sa vaspitačicama, spremačicama i svima onima koji rade sa našom decom, kako u predškolskim ustanovama, tako i u osnovnim i srednjim školama, svima njima smo takođe to obezbedili u prošloj godini i to ćemo obezbediti i ove godine. Predviđeni su i besplatni udžbenici za sve osnovce i srednjoškolce, što je istorijska odluka koja će biti na snazi i narednih školskih godina. Grad Beograd se odlučio da obezbedi novac za sve beogradske učenike i da tako rastereti budžete svojih sugrađana . Od pre neki dan smo doneli odluku da za sve naše srednjoškolce javni prevoz takođe bude besplatan što nikada do sada nije bio slučaj, oni sada upadaju u kategoriju osnovaca i njihovi roditelji neće morati ni u tom segmentu više da odvajaju novac i troše kućni budžet", dodao je.

Šapić je najavio da će po pitanju gradskog prevoza, maksimalno biti spuštene cene karata u javnom prevozu.

"Mi slušamo i sugestije građana i reagujemo na njih kako bismo došli do najboljeg rešenja. Ovde nema nikakvog biznisa niti je reč o tržišnim cenama, niti može da bude isplativo, ovo je cena vraćanja poverenja građana u svoj grad. Uz vraćeno poverenje, vremenom ćemo doći do značajnog broja onih koji plaćaju prevoz i koji veruju da taj novac ide tamo gde i treba da završi. Smatramo da mi treba da napravimo taj prvi napor i da pokažemo spremnost da zajedno sa Beograđanima unapređujemo naš javni prevoz. Pokušaćemo da pojednostavimo sistem naplate karata, a onda vremenom i da podižemo kvalitet ove usluge. Za početak, da mi sami znamo koliko zaista prihodujemo, jer se sve do sada posmatralo kroz prizmu Bus plusa i Kentkarta. Novi sistem javnog prevoza zaživeće od maja meseca. Uskoro krećemo u kampanju informisanosti građana o novom sistemu, uključujući i cenovnike u svim vozilima. Ljudi treba da znaju šta će sve dobiti od svog Grada, a dobiće mnogo", zaključio je gradonačelnik.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Otvorena još jedna zona u Beogradu – evo i gde

U okviru manifestacije od posebnog značaja za Grad Beograd "Beogradski dani porodice" danas je otvorena još jedna zona na Donjem Kalemegdanu, na kojoj se održava međunarodni festival "Fiš fest", saopštili su organizatori manifestacije.

19:58

11.5.2024.

1 d

Podeli: