Životinje koje su zauvek nestale s lica Zemlje

Kao direktna posledica čovekove aktivnosti – seče šuma, eksploatacije rudnih nalazišta, zagađenja vodnih resursa i manipulisanja rečnim tokovima, klimatskih promena i krivolova, i prethodne godine istrebljeno je nekoliko životinjskih vrsta.

Izvor: B92

Sreda, 20.03.2019.

08:00

Životinje koje su zauvek nestale s lica Zemlje
Foto: albrer/depositphotos.com

One koje su, pak, jedva uspele da prežive godinu, našle su se na crvenoj listi Internacionalne unije za očuvanje prirode (IUCN) – poslednjem mestu na kom životinja želi da se zatekne. Ukoliko ne znate koje su to, evo liste nekih od vrsta životinja koje smo zauvek izgubili u 2018. godini, ali i onih koje su se našle na crvenoj listi IUCN, u kategoriji "pred istrebljenjem".

Prva među istrebljenim vrstama je plava ara. Proslavljena u popularnom animiranom filmu Rio, jedna od najlepših vrsta ptica, plava ara ili spiks makau, više ne postoji u divljini. Lepota, karakter i ljubav za socijalizaciju s ljudima učinila je ovu pticu idealnim kućnim ljubimcem, a time i savršenim plenom u svetu krivolova egzotičnih životinja. Još jedan razlog za izumiranje ove fantastične vrste je intenzivna seča šuma i smanjenje njenog prirodnog staništa, koje se nalazi u džunglama Brazila.

Broj dva je po'ouli. Ova mala ptica pevačica, rodom sa ostrva Maui na Havajima, otkrivena je tek pre 45 godina. Kako je njihov broj prethodnih godina rapidno opadao, učinjeni su napori da se neki primerci zarobe i da se pokuša razmnožavanje u zarobljeništvu. Svi pokušaji su propali, te je 2014. godine ostao poznat samo jedan par ovih ptica, nakon čega više nijedna nikad nije opažena.

Istočna puma se nalazi na ovoj crnoj listi pod brojem tri. Do početka dvadesetog veka ove divlje mačke su neometano lutale prostranstvima svake američke države istočno od reke Misisipi, kada je njihov broj počeo drastično da opada. Stavljene su na listu ugroženih vrsta 1973. godine. U 2018. su zvanično proglašene izumrlom vrstom.

PHILYDOR NOVAESI i CICHLOCOLAPTES MAZARBARNETTI - ptice pevačice čiji glas više ne čujemo. Ovaj par ptica pevačica je nestao iz prirode prethodne godine. U pitanju je skupljačica lišća sa Alagoasa, jedne od brazilskih država, poznata i pod nazivom Philydor novaesi, kao i vrsta slična njoj, Cichlocolaptes mazarbarnetti.

Vrste na ivici istrebljenja predvodi vakita, najređi vodeni sisar, i zapravo je vrsta morskog sisara. Svetska fondacija za zaštitu divljih životinja (WWF) stavila ju je prošle godine na listu kritično ugroženih vrsta, što znači da bi mogle da nestanu svakog trenutka. Trenutno je u divljini ostalo oko 30 jedinki.

U martu protekle godine poslednji poznati mužjak vrste severnog belog nosoroga umro je u zarobljeništvu. Sudan je bio star 45 godina, i nakon njegove smrti ostale su samo dve ženke, a samim tim, nestale su šanse da se ova vrsta ikada oporavi. U rezervatu Ol Pejeta u Keniji, gde žive poslednji beli nosorozi, učinjeni su veliki napori da se ova vrsta spase od krivolovaca i rapidnog izumiranja, međutim bezuspešno. Kada umru preostale dve ženke, ove moćne životinje će zauvek nestati sa naše planete, piše Pet Face.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

39 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

6 h

Podeli: