Svet je ostao siromašniji za jednu životinjsku vrstu

Zaposleni u zoološkom vrtu u Atlanti objavili su tužnu vest: Uginuo je Tofi, jedini preostali primerak retke vrste žaba (Ecnomiohyla rabborum).

Izvor: B92

Petak, 30.09.2016.

12:38

Svet je ostao siromašniji za jednu životinjsku vrstu
Foto: YouTube Screenshot

Poslednjih nekoliko decenija izumrlo je više stotina vodozemaca, a ista sudbina, zbog zagađivanja okoline i uništavanja njihovih prirodnih staništa, preti i mnogim drugim vrstama.

Zajedno s još nekoliko pripadnika svoje vrste, koja je otkrivena tek 2005. Tofi je živeo u Panami, odakle je pre nekoliko godina preseljen u botanički vrt koji se nalazi u Zoološkom vrtu u Atlanti.

Zašto? Biolozi koji su otkrili vrstu, vrlo brzo su i otkrili kako se ona zbog smrtonosne bolesti koja je pogodila njihovo stanište već tada nalazila na ivici izumiranja.

Nadali su se kako će proučavajući Tofija i njegove rođake pronaći način da spreče izumiranje i da će uzgojem u zatočeništvu da obnove vrstu.

Nažalost, nakon što je 2009. uginula poslednja ženka, a tri godine kasnije i pretposlednji mužjak, svima je postalo jasno da će Tofijevom smrću (koji je četiri godine živeo sam) svet postati siromašniji za jednu životinjsku vrstu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

27 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

12 h

Podeli: