Četvrtak, 15.09.2016.

10:58

Kornjača spasla svoju vrstu od izumiranja

Ovaj seksualno vrlo aktivan mužjak je tokom 50 godina boravka na Galapagosu napravio više od 800 dece i tako znatno doprineo repopulaciji čitave jedne vrste koja je bila na ivici izumiranja.

Izvor: Index

Kornjača spasla svoju vrstu od izumiranja
Foto: Thinkstock / ilustracija

Pre 50 godina na Galapagosu je živelo samo 14 velikih galapagoskih kornjača (12 ženki i dva mužjaka), vrste Chelonoidis hoodensis kojoj je pretilo izumiranje.

Zahvaljujući kornjači Dijegu, koji je tada iz zoološkog vrta u San Dijegu došao na Galapagos, konkretno na ostrvu Espanjola, to se nije dogodilo, a stručnjak za kornjače Vašington Tapija objašnjava i zašto.

"Ovaj seksualno vrlo aktivan mužjak je tokom 50 godina boravka na Galapagosu napravio više od 800 dece i tako znatno doprineo repopulaciji čitave jedne vrste koja je bila na ivici izumiranja."

Naime, njegovi potomci čine čak 40 posto ukupne populacije, njih 2000, koliko ih danas živi na 13 galapagoskih ostrva.

Iako stogodišnjak, Dijego je i dalje polno aktivan. Zajedno sa svojim haremom, koji čini šest ženki, živi u centru za uzgoj kornjača na ostrvu Santa Kruz.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: