Da li su jaja jestiva ili smrtonosna za kućne ljubimce?

Nekada davno psi i mačke su jeli jaja direktno iz gnezda bez brige o hranljivim vrednostima i toksičnim efektima. Međutim, nakon domestifikacije psi i mačke više nemaju pristup gnezdima. Kao što brinemo o našem sopstvenom zdravlju i šta unosimo u telo, takođe treba da brinemo i o ishrani kućnih ljubimaca. Pa, da li je bezbedno ljubimcima dodavati jaja prilikom ishrane?

Izvor: B92

Četvrtak, 21.04.2016.

08:44

Da li su jaja jestiva ili smrtonosna za kućne ljubimce?
Foto: Thinkstock

Postoje studije koje govore da su jaja odličan izvor kalcijuma i proteina za naše ljubimce. Međutim, studije ne ističu da su jaja izvor trovanja salmonelom kod pasa i mačaka.

Sirova jaja se ne preporučuju u ishrani pasa i mačaka. Naime, termički neobrađena jaja nemaju koristi po zdravlje životinja, već mogu i izazvati zdravstvene probleme.

Jedan od problema jeste prisustvo prirodnog proteina avidin u belancu. Višak avidina ometa funkcionisanje biotina u organizmu. Naime, biotin je poznatiji kao vitamin H ili B7, a od suštinskog značaja je za rast ćelija i prenošenje ugljen-dioksida.

Međutim, jaja kao bogati izvor kalcijuma jesu blagotvorna za kosti, dlaku i zube životinja, ali isključivo termički obrađena. Takođe, u obrok ljubimca možete dodati kašičicu dobro izmrvljene kuvane ljuske jajeta.

Čak i sa kuvanim jajima - umerenost je ključna! Osim ako vam vaš veterinar naznačio drugačije, životinjama ne treba davati više od jednog jajeta dnevno.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: