Kako da pas bude poslušan (bez nagrade)

Kada započinjete sa dresurom psa, veoma je važno da u tom procesu postoje "nagrade". Mnogi vlasnici nastave da nagrađuju svoje ljubimce i nakon što taj prvi period završi, a problem nastaje kad pas odbija poslušnost u situacijama kada ne dobija nagradu.

Izvor: B92

Utorak, 02.07.2013.

12:52

Default images

Za početak treba da procenite koliko ćete poslastica dati psu. Ako želite da naučite psa neki novi trik, nakon svakog uspešnog izvođenja morate mu dati nagradu kako bi on znao da je učinio šta ste od njega tražili, ali i kao motivaciju.

Nakon što je pas u potpunosti savladao novu naredbu treba da prestanete sa davanjem nagrada, kako bi pas reagovao isključivo na vaš glas, a ne zbog keksa koji očekuje.

Evo nekoliko saveta kako "odvići" psa od nagrade. Na početku dresure uz svaki keks kao nagradu neka ide i vaša verbalna pohvala. Tako će pas nakon uspešnog izvršenja naredbe očekivati vaše odobrenje i pohvalu, isto kao i keks.

Razmislite šta sve vaš pas voli, a da nije hrana. To može biti maženje, igranje, dugačke šetnje, nova igračka i polako počnite da ih uvodite kao nagradu umesto keksa. Napravite spisak stvari koje vaš pas voli, od onih koje voli najviše pa do onih na samom dnu.

Počnite da prilagođavate nagradz izvedbi. Ako je pas spor i nezainteresovan u izvršenju naredbe, dajte mu nagradu sa dna spiska, a ako je brzo i uspešno svladao sve što ste od njega zahtevali dobiće onu koju najviše voli. Kad izdajete naredbu nikada ne dozvolite da pas vidi šta je nagrada.

Morate ga naučiti da je poslušnost nešto što se od njega očekuje uvek, a ne kada on odluči, na temelju nagrade, hoće li biti poslušan ili ne. Kada tek započnete sa "odvikavanjem" moraćete češće da daete nagrade sa vrha spiska.

Tako će vaš pas shvatiti da ga uvek očekuje nekakva nagrada za poslušnost, ali će se dodatno truditi nadajući se da će to bit baš ona najbolja.

Vremenom ćete hranu zameniti pohvalom ili maženjem. Ipak s vremena na vreme nagradite psa keksom ili nekom drugom hranom, kako bi ga motivisali na dodatni trud u nadi da će dobiti neku od svojih omiljenih nagrada.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: