Šta od ljudske hrane smete da date svom psu?

Svakom vlasniku psa poznato je da jednolična ishrana dosadi posle nekog vremena. Naučite koje namirnice iz ishrane ljudi je dozvoljeno davati psima, a koje ne, piše PawNation.

Izvor: B92

Sreda, 06.08.2014.

17:03

Default images

Foto: Håkan Dahlström/Flickr.com

Lubenica: Dozvoljeno

Kada sledeći put zagrizete sočnu krišku lubenice, nemojte se ustezati da je podelite sa svojim psom. Visoka količina tečnosti koju lubenica ima može sprečiti dehidraciju kod pasa. Lubenica takođe sadrži malo kalorija, a obiluje vitaminima A i C, kao i kalijumom i magnezijumom. Naravno, pre nego što je date svom ljubimcu, treba da odstranite koru i semenke.

Jagode: Dozvoljeno

Jagode sadrže antioksidante, dosta vlakana i vitamina C. Dodatna korist je što sadrže enzim koji izbeljuje zube vašeg psa. Ako stavite kesu jagoda u zamrzivač, imaćete uvek osvežavajuću užinu za svog prijatelja. Samo nemojte preterati sa količinom jer, iako je šećer u jagodama prirodan, velika količina može da naškodi.

Jabuke: Dozvoljeno

Sve ono po čemu je jabuka korisna za čoveka, korisna je i za psa. Jabuke obiluju vlaknima i vitaminima A i C. Potrudite se, samo, da prethodno isečete jabuku na kriške i uklonite koru i semenke.
Foto: woodleywonderworks

Grožđe i suvo grožđe: Nije dozvoljeno

Verovali ili ne, samo par grožđica dovoljno je da vašem psu pozli. Još nije jasno zašto je ovo voće otrovno za pse, ali je poznato da čak i najmanja količina može izazvati dijareju i nepovratno oštećenje bubrega kod većine rasa pasa. Neke rase mogu da jedu grožđe bez problema, ali je svakako najbolje izbegavati ga u potpunosti. Potrudite se da ovu namirnicu ostavite na bezbedno mesto, kako vašem psu ne bi došla “na dohvat šape”.

Šargarepa: Dozvoljeno

Šargarepa je odlična užina za vašeg psa - hrskava je, slatka, a takođe i zdrava zbog vlakana, kalijuma i vitamina koje sadrži. Šargarepa je korisna i za zdravlje zuba vašeg mezimca.

Avokado: Ne preporučuje se

Postoji mnogo nesuglasica oko toga da li psima treba davati ovu vrstu hrane. Često se navodi da je avokado za pse toksičan jer se persin, vrsta biljnog toksina, nalazi u peteljci, kori, i listovima drveta avokada. Međutim, vrlo mala količina nalazi se u samom plodu. Potrebno bi bilo znatno više da se vaš pas razboli.
Foto: keepon i/Flickr.com

Banane: Dozvoljeno

Osim što imaju bogatu teksturu i slatke su, banane su krcate aminokiselinama, elektrolitima, mineralima, vitaminima B6 i C, kalijumom, vlaknima i manganom. Zbog velike količine šećera, banana se često koristi kao poslastica za aktivne pse.

Čokolada: Nije dozvoljeno

Čokolada je jedan od najčešćih uzroka trovanja pasa, a intenzitet trovanja zavisi od veličine psa, unete količine i vrste čokolade. Najopasnija je crna čokolada, jer sadrži najveći procenat kakaa, samim tim i najveću količinu teobromina koji je smrtonosan za pse. Teobromin stvara pritisak na nervni sistem i bubrege a potencijalan rizik su napadi, tremor, inkontinencija i povraćanje. Ukoliko sumnjate da je vaš pas pojeo čokoladu, pozovite hitno veterinara.

Borovnica: Dozvoljeno

Antioksidanti, vlakna i fitohemikalije koje sadrže borovnice odlični su za vašeg psa. Najbolje je koristiti sveže borovnice, ali će i smrznute poslužiti kao ukusna užina.
Foto: Alpha/Flickr.com

Sirovo meso: Ne preporučuje se

Psi su po prirodi mesojedi, pa deluje logično da bi za njih bilo dobro sirovo meso. Međutim, mišljenja stručnjaka vrlo su oprečna i ne postoji konačan odgovor na ovo pitanje. Najčešći argument protiv komzumiranja svežeg mesa je da sadrži bakterije i parazite koji mogu izazvati trovanje i druge bolesti.

Testo: Nije dozvoljeno

Sveže testo brzo se širi u stomaku psa, ograničavajući protok krvi i vršeći pritisak na dijafragmu, što može dovesti do kratkog daha. Kvasac takođe uzrokuje nastanak alkohola, pa velike količine unetog testa mogu izazvati trovanje alkoholom. Čak i previše pečenog hleba može uzrokovati zdravstvene probleme, a pogotovo gojaznosti jer je hleb kaloričan i ima visok glikemijski indeks.

Crni i beli luk: Nije dozvoljeno

Konzumiranje biljaka iz porodice lukova može izazvati oštećenje crvenih krvnih zrnaca psa i izazvati anemiju. Ako se ova namirnica unese u vidu praha, rizik je znatno veći. Neki od simptoma trovanja su slabost, nesvestica i urin narandžaste ili crvene boje.
Foto: Steven Depolo/Flickr.com

Kukuruz: Dozvoljeno (ali ne i klip)

Iako je tačno da kukuruz obiluje suvišnim ugljenim hidratima i da ga je teško svariti, pretežno predstavlja bezbednu užinu i može se povremeno davati psima. Međutim, opasnost predstavljaju klipovi koje psi vole da žvaću. U tom slučaju, rizik je isti kao kod žvakanja kostiju. Ukoliko pas proguta klip, moguća je opstrukcija stomaka koja može biti i smrtonosna. Zato obavezno odvojite zrna od klipa.

Alkohol: Nije dozvoljeno

Psi slabije tolerišu alkohol od ljudi, a problem dodatno povećava činjenica da zbog manje telesne mase kod pasa etanol brže dospeva u krvotok, oštećujući respiratorni i centralni nervni sistem. Ukoliko posumnjate da je vaš pas uneo alkohol, neophodno je hitno pozvati veterinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

14 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

10 h

Podeli: