Pripremite psa za dolazak jeseni

Školarci su u klupama, pada kiša, hladno je. Ovo su sigurni “simptomi” jeseni koja nam se približava. Ljudi je uglavnom ne vole, ali sa ljubimcima je drugačije. Oni vole sva godišnja doba podjednako, ali ih treba pripremiti jer im u šumama prete otrovne biljke, na ulicama otrovi za glodare, buve, krpelji i mnoge druge opasnosti.

Izvor: Izvor: zivotinje.rs

Subota, 21.09.2013.

08:55

Default images

1.Opasnosti prirode

Letnje vrućine su iza nas i mnogi vlasnici jedva su čekali da zajedno sa svojim psima odu u šetnju prirodom, ali oprez! Pred nama je i sezona berbi pečurki, a među divnim jestivim ima i onih izuzetno otrovnih.

Tu su i druge otrovne biljke: tulipan, ljiljan, zumbul, šafran, narcis, jaglac, ciklama, mak, božur, paprat, bršljan. One kod pasa iritiraju usta, izazivaju povraćanje i probleme sa želucem. Neke čak mogu izazvati ozbiljnije probleme, a u retkim slučajevima i smrt.

Kako sprečiti ljubimca da se otruje? Psi su pametne životinje osetljivog njuha i neće tako lako pojesti smrtno otrovnu pečurku, ali treba biti oprezan. Kada idete u šumu vaš pas mora apsolutno uvek da odreaguje na komandu koja mu brani da pojede nešto.

Osim sa otrovnim biljkama ljubimci se u jesen mogu susresti sa zmijama i drugim divljim životinjama koje se pripremaju za zimski san. Tada su posebno osetljive, pa zato svima koji posjećuju prirodu savetujemo dodatan oprez.

2.Otrovi za glodare

Ovaj problem vlasnici pasa imaju tokom cele godine, ali u jesen počinje sezona postavljanja otrova za pacove i ostale glodare, pa treba biti posebno oprezan. Osim klasičnih otrova za kućne ljubimce opasne su i gumice, olovke, bojice i ostali školski pribor koji je u ovo doba godine u svakom ćošku kuće. Pripazite zato da se ih se ljubimci ne dokopaju.

3. Kako hraniti ljubimce?

Sa padom temperatura psi će postati aktivniji i trebaće im više energije. Automatski to znači da im treba pojačati obroke. Naravno, pod uslovom da ste iste tokom leta smanjili ili je pas zbog vrućina slabije jeo. Iako su vrućine iza nas podrazumeva se da ljubimci u posudi uvek moraju imati svežu vodu.

4. Održavanje dlake

Dlaka je ogledalo zdravlja većine pasa i mačaka. Koliko god im leti otežava život ( pogotovo psima sa tamnom dlakom), sa druge strane ipak im olakšava jesenje i zimske dane. Pod uslovom da je negovana. Šta to znači? Na vreme uklonite staru dlaku sa vašeg ljubimaca.

Furminator, četku, češalj, rukavicu za četkanje, trimer i slične alate u ruke i na posao. Četkajte ljubimce svakodnevno, pa ako treba i nekoliko puta. Što pre pas ostane bez mrtve dlake vaša odeća će biti čistija, a njihoova cirkulacija brža. Ne čekajte da mrtva dlaka sama otpadne jer u potpunosti nikad neće otpasti.

Zapetljaće se sa novom dlakom i nastaće čvorovi koji su na nekim životinjama možda i nevidljivi, ali ih oni itekako osećaju.

5.Buve i krpelji

Ako imaju zaklon od kiše i vetra ljubimci koji žive na otvorenom ne bi trebalo da imaju većih problema. Od vremenskih uslova ljubimcima koji borave na otvorenom više prete buve i krpelji. Zato ih redovno tretirajte sredstvima protiv gamadi.

Foto: freedigitalphotos.net/Gualberto107

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zelenski na poternici

Na sajtu Ministarstva unutrašnjih poslova Rusije pojavilo se obaveštenje da je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski na poternici, prenose RIA Novosti.

14:35

4.5.2024.

21 h

Podeli: