Reptili kao ljubimci – da ili ne?

Reptili, sve popularniji kao kućni ljubimci - zmije, gušteri i kornjače, mogu da budu prenosioci salmonele, prenose danas francuski mediji.

Izvor: Izvor: Beta

Četvrtak, 09.01.2014.

11:42

Default images

Deca i mladi u Francuskoj, gde se izuzetna pažnja poklanja kućnim ljubimcima, sve više se opredeljuju za reptile jer obicčno ne zahtevaju toliko nege, pažnje i vremena kao psi, mačke, ptice i morski prasići, do sada najčešći ljubimci.

Ako je neki od reptila otrovan, kao što su zmije, otrov je manje opasan od toga što gmizavci mogu da budu leglo bakterija, saopštio je francuski Institut za sanitarnu zaštitu.

Institut je naveo da se kod tih zzivotinja najviše pojavljuje salmonela - zarazna bakterija koja iziva jake dijareje, grčeve mišića i groznicu.

Pored salmonele, naučnici su otkrili da su vlasnici od takvih ljubimaca dobili i "ešerihiju koli" i druge opasne mikrobe.

U SAD, na primer, ne preporučuje se držanje takvog kućnog ljubimca ako je u domaćinstvu dete do pet godina, a zahteva se uklanjanje ljubimca kada u kući stigne novorođena beba.

U Francuskoj te preporuke ne postoje i u većini slučajeva roditelji bez informacija kupe svojoj deci nekog puzajućeg ljubimca.

Foto: freedigitalphotos.net/Karen Shaw

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: