Kontroverzna izložba u Varšavi

Preko 250 dela homoerotične umetnosti izloženo je u Narodnom muzeju u Varšavi, u okviru izložbe „Ars homo erotika“ koja je otvorena 11. juna.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 12.06.2010.

12:09

Default images

Iako su najavljivani veliki protesti, otvaranje izložbe je proteklo bez demonstranata i incidenata. Izložbu, koju čine umetnička dela nastala od perioda renesanse do danas, kritikovali su konzervativni poljski krugovi. Direktor muzeja Pjotr Pjotrovski našao se na meti kritike koja ga optužuje da novcem poreskih obaveznika propagira homoseksualnost.

„Ako neko ima autorske ideje, može da ih realizuje u privatnim galerijama, ali postavlja se pitanje da li Narodni muzej treba da služi za promociju ove ili one ideologije", kazao je medijima jedan od protivnika izložbe, istoričar umetnosti i katolički sveštenik Mihal Janoha.

S druge strane, kustos Narodnog muzeja Pavel Leškejevič izjavio je na otvaranju izložbe da naziv ukazuje na vezu između umetnosti i žudnje za istim polom. „To je prva izložba u istoriji poljskih muzeja koja približava tradiciju i probleme homoerotične umetnosti“, kazao je on.

Izložba je podeljena u devet celina, od kojih svaka odslikava vezu između umetnosti i homoseksualnosti u određenoj epohi. Najveću pažnju izaziva deo izložbe nazvan „Vreme ratova“, koji daje pregled umetničkog odjeka sadašnjih društvenih i političkih sukoba oko prava homoseksualaca i lezbejki u današnjem svetu.

Izložba se poklopila sa evropskom paradom homoseksualaca, lezbejki, biseksualaca i transseksualaca koja se u julu održava u Varšavi. To će biti prvi Euro Pride održan u nekoj postkomunističkoj zemlji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: