Tvrđava teatar dobio "azil" u Vili Stanković

Vila Stanković u Čortanovcima biće domaćin predstojećeg Međunarodnog pozorišnog festivala “Tvrđava teatar”, koji je tako na tom mestu dobio svojevrsni pozorišni azil, pošto mu je prethodno uskraćeno gostoprimstvo u Smederevskoj tvrđavi, rekla je danas novinarima u Novom Sadu predsednica Saveta festivala Vida Ognjenović. “

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 01.07.2014.

18:41

Default images

U jednom danu, pre nepune tri nedelje, bez znanja Saveta festivala, onemogućeni smo da nastavimo rad u Smederevskoj tvrđavi”, navela je ona na konferenciji za novinare u Srpskom narodnom pozorištu (SNP) i ocenila da je na taj način Festival “Tvrđava teatar” postao “"festival izbeglica"”.

Ističući da ni gradonačelnica Smedereva ni bilo ko drugi iz tog grada nisu obavestili Savet “Tvrđava teatra” da je “naš festival skrajnut i da je na istom mestu osnovan drugi festival - “Teatar u tvrđavi”, Vida Ognjenović je dodala da je zvanično obrazloženo da je to učinjeno zbog dugova. “

Verovatno je jeftinije da se osnuje novi teatar, nego da se pokriju dugovi” koji su, kako je rekla, napravljeni zato što za festival nisu uplatili oni koji su obećali da će to učiniti.

Na pozorišnom festivalu na otvorenom “Tvrđava teatar u Vili Stanković”, od 5. do 9. jula biće izvedene četiri predstave. Festival će u subotu otvoriti predstava Narodnog pozorišta u Užicu “Spletka i ljubav”, po tekstu Fridriha Šilera u adaptaciji Nebojše Romčevića i u režiji Nemanje Rankovića.

U ponedeljak će nastupiti Zagrebačko kazalište mladih s predstavom Erlenda Lua “Mirni dani u Miksing Partu” u režiji Borisa Liješevića, sledeće večeri će teatar Maska iz Bukurešta izvesti predstavu “Park” po tekstu i u režiji Mihaja Malaimarea, a na završetku festivala publika će videti “Koštanu” subotičkog Narodnog pozorišta, u režiji Andraša Urbana.

O nagradama za najbolju predstavu, režiju, glumca i glumicu odlučivaće žiri u kojem su Aleksandar Milosavljević (predsednik), Aleksandra Pleskonjić i Nataša Gvozdenović.

Organizator festivala je novoosnovano Udruženje građana “Novi Tvrđava teatar”, a pokrovitelji su pokrajinska vlada i Opera i Teatar “Madlenijanum” u Zemunu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

4 h

Podeli: