"Konstantin" premijerno u Nišu

Ministar za kulturu i informisanje Bratislav Petković rekao je večeras, neposredno pre premijere predstave "Konstantin", da je Milanski edikt 313. godine označio versku ravnopravnost, prestanak progona hrišćana i "oslobodio reč koja je do tada bila u katakombama".

Kultura

Izvor: Izvor: Tanjug, Beta

Sreda, 27.02.2013.

22:09

Default images

Premijera predstave o Konstantinu Velikom u Narodnom pozorištu u Nišu ostaće upamćena i po neobičnom događaju, jer nakon obraćanja ministra Petkovića i Gradonačelnika Niša Zorana Perišića, snimateljskim ekipama i fotoreporterima brojnih medija nije bilo dozvoljeno da zabeleže početak predstave, zbog čega su negodovali poslenici javne reči, a u sali je ostala samo ekipa RTS-a.

"Bez oslobođene reči nema pozorišta i kulture", rekao je ministra Petković, pre nego što je izvedena predstava"Konstantin" u režiji Juga Radivojevića.

Predstavi su, među gostima, prisustvovali supruga predsednika Srbije Dragica Nikolić i predstavnici političkog i javnog života Niša i Nišavskog okruga.

Gradonačelnik Niša Zoran Perišić je izrazio zadovoljstvo što je pisac teksta istorijske drame o Konstantinu Velikom, čija se premijera izvodi u njegovom rodnom gradu i u danu njegovog rođenja, upravo niški književnik Dejan Stojiljković.

On je kazao da je predstava "Konstantin" najatraktivnije ostvaranje realizovano na niškim daskama od osnivanja niškog pozorišta za koje je vladalo veliko interesovanje.

Perišić je izrazio očekivanje da će "Konstantin" biti pozorišni dogadjaj u 2013. godini.

Predstavu "Konstantin" režirao je Jug Radivojević, dramaturg je Ivan Velisavljević, adaptaciju teksta radio je Spasoje Ž. Milovanović, scenograf je Aleksandar Denić, kostimografi su Bojana Nikitović i Stefan Savković, a kompozitor je Vladimir Pejković.

Igra glumačka ekipa koju predvodi Miodrag Krivokapić, koji se pojavljuje u ulozi starog Konstantina. Premijera u Beogradu biće održana 4. marta.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: