Dragana Varagić ponovo na sceni

Nekadašnja prvakinja Narodnog pozorišta u Beogradu Dragana Varagić vratila se na pozorišnu scenu u Kanadi. Varagićeva će u subotu u Torontu nastupiti u obnovljenoj predstavi "Oslobađanje gospođe Klito Mestres", za koju je pre deset godina nominovana za najveću kanadsku pozorišnu nagradu Dora.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

15:49

Default images

Komad "Oslobađanje gospođe Klito Mestres" izvela je i na sceni matičnog pozorišta u Beogradu. Reč je o monodrami po tekstu katalonskog pisca Monserata Rouga (Montserrat Roig), metaforičnoj adaptaciji drame o tragičnoj antičkoj grčkoj kraljici, odnosno o savremenoj priči o glumici koja priprema ulogu i pored tragedija u ličnom životu.

Za razliku od ranijih postavki, Dragana Varagić je ponovnu premijeru sama i režirala uvodeći i video tehnologiju i kreirajući dve strane jednog lika - na sceni i video-projekcijom i prevazilazeći granice fikcije i realnosti. Kanadski pozorišni kritičari listom su pohvalili novu verziju "Oslobađanja gospođe Klito Mestres".

"Varagićeva je prikazala izvanredno složenu predstavu, kako na sceni tako i na filmu. Ona poseduje dar veći od mnogih kanadskih glumaca i glumica. Interakcija između dve gospođe Klito je tako prirodna da gledalac zaboravlja da ona filmovana nije stvarna", objavio je sajt "Stage Door" koji od 1994. stručnim prikazima i na druge načine prati pozorišni život u južnom Ontariju.

Nedeljnik "Toronto Now", posvećen kulturnim i drugim zbivanjima, naslovio je prikaz rečima "Sjajna gospođa", "zažalivši" što je Varagićeva dugo odsustvovala sa scene "jer u predstavi o izuzetnoj ženi koja ponovno otkriva svoj život - opčinjava gledaoca".

"Predstava je rađena kroz presek dva sveta, pozorišnog i medijalnog i u njoj se ispituje uloga prošlosti u kreiranju sadašnjosti", izjavila je za Betu Dragana Varagić.

Objašnjavajući činjenicu da su prvi put u Torontu ceo kreativni tim jedne predstave na engleskom jeziku činili umetnici čiji je maternji jezik srpski, Dragana Varagić je naglasila da je "neiscrpna energija i posvećenost dizajnera produkcije i zvuka Vojina Vasovica držala celinu predstave dok se 'šetala' između dva sveta".

Umetnički visoku podršku pružali su dizajnerka kostima, scene i svetla Snežana Pešić i snimatelj videa Božo Vasić, kao i asistentkinja menadžera scene Aleksandra Mandić.

"Ove predstave igrane su kao priprema za buduća gostovanja. Već imamo ponudu iz Rima, a pregovaramo o nastupu u Barseloni", najavila je Dragana Varagić.

Dragana Varagić se sa suprugom, karikaturistom i ilustratorom Dušanom Petričićem, 1993. doselila u Toronto, gde je magistrirala, igrala i režirala više predstava i vodila glumačku školu za decu, a u prethodnih nekoliko godina predavala je na univerzitetima u Halifaksu i Vindzoru.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: