“Voleo bih da imamo BFI u Madridu”

Premijernim izvođenjem svojih komada van Španije, Nacionalna plesna kompanija iz Madrida 31. marta u Sava centru zvanično će otvoriti deveti Beogradski festival igre.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 30.03.2012.

15:02

Default images

Na drugom Beogradskom festivalu igre, održanom 2005. godine, Hose Karlos Martines nastupio je kao čuveni plesač Baleta Pariske opere. Sada na festival dolazi u svojstvu direktora Nacionalne plesne kompanije iz Madrida.

“Ovoga puta neću plesati već ću odgovarati za sve što se dešava na sceni i iza nje. Kada ste plesač, morate paziti pre svega o svom telu, a sada imam mnogo više odgovornosti”, kazao je Karlos Martines na konferenciji za novinare održanoj u beogradskom Institutu Servantes. “Ipak, moja najveća odgovornost sada su moji plesači.”

Njegova plesna kompanija našoj publici predstaviće tri komada koja se po prvi put zajedno izvode van Španije.

“Prvi komad ‘Suviše blizu’ koreografa Alehandra Serude poetska je priča koja govori o tome kako smo nekada veoma blizu ali ne možemo biti zajedno uz divnu upotrebu muzike Filipa Glasa, objasnio je Karlos Martines. “Potom ćete videti komad ‘U tranzitu’ Anabel Lopes Očoe. Kada je došla kod nas bila je očarana našim plesačima, pa je ovom prilikom na scenu postavila sedamnaest igrača i svakom od njih dala dovoljno prostora za individualnost.”

Treći komad je, kako on kaže, omiljeni među plesačima. Reč je o predstavi “Ludak koji hoda” koreografa Johana Ingera koji je inspirisan koncertima Zubina Mehte a koristi Ravelov “Bolero”.

Prema rečima poznatog španskog plesača, svi mogu da zavide Beogradu na ovakvom festivalu plesa koji je okupio neke od najboljih svetskih umetnika. “Voleo bih da imamo ovaj festival u Madridu. Ovde imate odlične umetnike i važno je da publika u Srbiji vidi sve njih”, zaključio je Karlos Martines.

Savetnik Ambasade Španije Fransisko de Migel Alvares kazao je da Nacionalna plesna kompanija iz Madrida igra veoma važnu ulogu istoriji španske umetnosti.

“Kompanija je osnovana 1979. godine, kada je Španija izlazila iz jedne teške epohe i kada su se gradili demokratski temelji. To se reflektovalo i na ovu kompaniju koja se zahvaljujući svojim idejama i umetničkim izražavanjem brzo preobratila u jednu od vodećih svetskih plesnih kompanija na koju smo svi ponosni”, rekao je on.

Dorektorka festivala Aja Jung otkrila je da su plesači imali mnogo problema prilikom dolaska u Beograd, zbog štrajka koji je prethodnih dana zahvatio Španiju. “Ali oni su ipak stigli i spremni su da oduševe našu publiku”, kazala je Jung.

Ceo program ovogodišnjeg Beogradskog festivala igre pogledajte OVDE.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Društvo

Stiže novi "pakao"; Spremite se

Kao u prvih 15 dana aprila, ovaj mesec će se završiti natprosečnim temperaturama. Prema najavi RHMZ u nedelju i do prve polovine naredne sedmice temperature će dostići letnje vrednosti.

7:21

26.4.2024.

14 h

Podeli: