Samizdat B92: Mladi književni supertalenti 2015

Samizdat B92 i Komercijalna banka s ponosom objavljuju drugi konkurs „Mladi književni supertalenti“ 2015. Poziv novim mladim talentima otvoren je od 15.12.2014, dok je rok za slanje radova 1.2.2015.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 16.12.2014.

11:55

Default images

Izdavačka kuća SAMIZDAT DOO BEOGRAD (Makedonska 30, 11000 Beograd) kao organizator i Komercijalna Banka (Svetog Save 14, 11000 Beograd), kao prijatelj projekta, 2014. godine su uspešno organizovali i realizovali nagradni konkurs „Mladi književni supertalenti 2014“, radi osnivanja nove edicije u okviru koje bi bila objavljivana dela izuzetno mladih autora, čiji književni talenat i stvaralačka zrelost nadrastaju njihove godine. Prvo mesto na konkursu 2014. osvojio je roman pod nazivom „Pripovesti Ajrana“ petnaestogodišnjeg Kozme Prema iz Kikinde, drugo mesto je pripalo romanu „Asfalt prekomorac“ petnaestogodišnjeg Danijela Ćorovića iz Bajine Bašte, dok je treće mesto osvojio roman „Dnevnik jednog nebitnog dečaka“ petnaestogodišnje Tijane Dimitrov iz Beograda.

Za kalendarsku 2015. godinu u planu je nastavak projekta odnosno nov konkurs „Mladi književni supertalenti 2015“, s pozivom novim mladim talentima već od 15.12.2014, dok je rok za slanje radova 1.2.2015.

Pravo učestvovanja na konkursu

U ovom nagradnom konkursu mogu da učestvuju građani Srbije koji imaju između 12 i 18 godina.

Maloletni učesnici na ovom konkursu moraju imati pisanu saglasnost roditelja, staratelja ili zakonskog zastupnika kojom se dozvoljava njihovo učestvovanje na ovom konkursu i u slučaju pobede na konkursu objavljivanje njihovih autorskih dela – romana.

Pravila učestvovanja na konkursu

Književna forma koja će se jedina uzimati u obzir jeste roman.

Delo – roman koji se šalje na konkurs – pre slanja ne sme da bude objavljen, odnosno uzimaju se u obzir samo do sada neobjavljena dela.

Rukopis romana može da ima najviše 200 obračunskih strana teksta (obračunska strana je 1.800 slovnih mesta („characters with spaces“)). Moguće je koristiti bilo koju veličinu fonta, kao i stil fonta, koji ne narušavaju čitljivost rukopisa.

Rukopis romana mora biti napisan na srpskom jeziku, a ukoliko je korišćeno latinično pismo, obavezno je korišćenje odgovarajućih dijakritika (Č, Ć, Š, Đ, Ž).

Autor mora poštovati sva pravopisna i interpunkcijska pravila.

Autor romana, da bi učestvovao na konkursu, mora da bude lice uzrasta između 12 i 18 (u to potpadaju i učesnici koji, u toku prijavljivanje za učešće imaju 12 odnosno 18 godina) i, ukoliko je maloletno lice, može učestvovati samo uz pisanu saglasnost roditelja, staratelja ili zakonskog zastupnika.

Svi radovi autora koji žele da učestvuju u nagradnom konkursu moraju biti poslati elektronskom poštom na e-adresu mladitalenti@b92.net do 31.1.2015. godine do 23:59h, uz potpisane i skenirane formulare Saglasnost roditelja i Prijava za učešće, koje možete preuzeti na internet stranici www.samizdatb92.rs.

Uz prijavu, autor šalje svoje podatke, odnosno svoje ime, prezime, datum rođenja, mesto prebivališta, adresu i broj telefona.

Organizator će ove podatke koristiti isključivo za svrhu ovog konkursa i podatke neće objavljivati nigde na internetu, niti prosleđivati trećim licima bez prethodne saglasnosti autora, odnosno roditelja, staratelja ili zakonskog zastupnika autora.

Kriterijumi

Stručni žiri, koji čini uredništvo Samizdata, po prispeću radova u konkursnom roku pristupiće čitanju radova i do 01.03.2015. godine odabrati tri najbolja. Žiri će se u odabiru najboljih dela rukovoditi isključivo književno-umetničkom vrednošću dela, njegovom zaokruženošću, stilom, zrelošću, pismenošću i literarnom snagom.

Tročlana komisija, sastavljena od zaposlenih u Samizdatu, vodiće računa o poštovanju svih pravila nagradnog konkursa i po završetku konkursa, u skladu sa odlukom žirija, proglasiće pobednika konkursa, odnosno tri najbolja romana i dodeliti nagrade autorima.

Trajanje nagradnog konkursa

Nagradni konkurs „Mladi književni supertalenti 2015“ počinje 15.12.2014. godine. Rok za slanje rukopisa je 1.2.2015. godine. Odluka o pobedniku konkursa biće doneta 1.3.2015. godine.

Nagrade

Prva nagrada: Delo autora koje osvoji prvu nagradu biće objavljeno hronološki prvo, u tiražu od 700 primeraka, a autor romana će dobiti nagradni honorar u iznosu od 500 evra.

Druga nagrada: Delo autora koje osvoji drugu nagradu na konkursu biće objavljeno hronološki drugo, u tiražu od 500 primeraka, a autor romana će dobiti nagradni honorar u iznosu od 400 evra.

Treća nagrada: Delo autora koje osvoji treću nagradu na konkursu biće objavljeno hronološki treće, u tiražu od 300 primeraka, a autor romana će dobiti nagradni honorar u iznosu od 300 evra.

Sva tri romana biće objavljena do juna 2015. godine.

Nijedna od nagrada na nagradnom konkursu ne može da bude zamenjena samo za novac ili nagradu u robi i drugim uslugama.

Prava, obaveze i odgovornost učesnika konkursa

- Autorstvo

Svaki poslati roman mora da bude autorsko delo osobe koja ga je poslala. Autor posebno izjavljuje da je delo koje šalje njegov autorski rad, odnosno da poseduje autorska prava na romanu, kao i da ne krši autorska prava trećih lica, niti bilo koji drugi zakon.

Ne postoji ograničenje koliko jedna osoba može da pošalje romana.

- Ekskluzivnost

Delo – roman koji se šalje na konkurs – pre slanja ne sme da bude objavljen, odnosno uzimaju se u obzir samo do sada neobjavljena dela.

- Pravni okvir

Maloletan autor romana može da pošalje roman na konkurs samo uz pisanu saglasnost roditelja, staratelja ili zakonskog zastupnika.

Svi učesnici konkursa, koji su osvojili nagrade i poklone, ne snose nikakve poreze, obaveze niti naknade direktno povezane s poklonima i nagradama koje su osvojili.

Prava, obaveze i odgovornost organizatora

- Odluka o isključenju pobednika

Ovom odlukom organizator podrazumeva to da pobednici na ovogodišnjem konkursu mogu biti samo oni koji nisu osvojili nijedno od prva tri mesta tokom prethodnih godina održavanja konkursa.

- Proglašenje pobednika

Organizator proglašava pobednike konkursa najkasnije mesec dana po završeku konkursa odnosno najkasnije mesec dana po završetku prijema rukopisa. Autori romana koji su osvojili nagrade na konkursu biće pozvani ubrzo nakon toga, u vezi s dogovorom o potpisivanju autorskih ugovora, objavljivanja romana i preuzimanja nagrada.

Imena nagrađenih autora biće objavljena na sajtu http://www.samizdatb92.rs/ i na Facebook stranici https://www.facebook.com/samizdatb92.

Organizator može uz saglasnost pobednika da organizuje intervjue radi promocije konkursa.

- Diskvalifikacija rukopisa

Organizator zadržava pravo da radove koji ne ispunjavaju uslove odnosno pravila konkursa, kao i radove koji budu poslati posle 1.2.2015. godine ne uzme u razmatranje i isključi ih iz nagradnog konkursa.

Organizator ne snosi odgovornost ako učesnik ostavi pogrešne, nepotpune ili netačne podatke te zbog toga organizator ne može da stupi u kontakt s njim i da mu dodeli osvojenu nagradu. U tom slučaju prvu nagradu dobija drugoplasirani, odnosno trećeplasirani učesnik.

Pravo izmene opštih pravila konkursa

Zbog nepredviđenih okolnosti koje su van kontrole organizatora i na koje organizator ne može da utiče, nagradni konkus ili dodela nagrada može da bude odložena. Organizator će u tom slučaju, bez odlaganja, na veb sajtu www.samizdatb92.rs izdati saopštenje o tome.

Prihvatanje pravila i uslova korišćenja

Sve informacije o tome kako učestvovati u konkursu možete naći na sajtu www.samizdatb92.rs ili preko broja telefona +381 11 303 5407 odnosno e-mail adrese mladitalenti@b92.net.

Slanjem prijavnih formulara učesnik konkursa automatski pristaje na uslove korišćenja, odnosno na sva pravila i garantuje da ispunjava uslove konkursa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: