Obeležavanje Svetskog dana knjige

Nacionalna manifestacija obeležavanja Svetskog dana knjige i autorskih prava biće održana 23. aprila u Beogradu, u organizaciji Narodne biblioteke Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 20.04.2012.

17:56

Default images

U 10 časova, u velikom holu Centralne čitaonice nacionalne biblioteke biće predstavljena specijalna vitrina za čuvanje i izlaganje stare i retke knjige - dar Grada Beograda Narodnoj biblioteci Srbije.

Reč je o izuzetnom poklonu, učinjenom nacionalnoj biblioteci u godini obeležavanja jubilarne 180. godišnjice njenog osnivanja, koja predstavlja prvu vitrinu koja će biti u posedu Narodne biblioteke Srbije.

Predviđeno je da u specijalnoj vitrini u periodu između 10 i 20 časova bude izloženi najvredniji srednjovekovni ćirilski rukopis iz zbirke Narodne biblioteke Srbije - "Beogradski parimejnik", nastao u prvoj četvrtini 13. veka.

U Narodnom pozorištu u Beogradu, sa početkom u 11 časova, v.d. upravnika Narodne biblioteke Srbije Dejan Ristić i upravnik nacionalnog teatra Božidar Ðurović potpisaće Protokol o saradnji dve institucije.

U podne, kod Delijske česme na Akademskom platou biće predstavljen jedini bibliobus - dar Narodne biblioteke Srbije Biblioteci "Vuk Karadžić" u Prijepolju koji veoma uspešno radi od 2003. godine.
Foto: Tanjug
O projektu bibliobusa i njegovom značaju govoriće Ristić, predstavnici Biblioteke "Vuk Karadžić" u Prijepolju, kao i predstavnici Državne lutrije Srbije koja podržava aktivnosti bibliobusa.

U nastavku programa do 19 časova, učestvovaće predstavnici više izdavačkih kuća, pisci i druge ugledne ličnosti, a predviđeno je i predstavljanje više izdanja.

Predavanje i radionicu pod naslovom "Da li biblioteke imaju šta da rade kada je sve na e?“ održaće u podne u Galeriji Petra Dobrovića načelnica Odeljenja za pružanje naučnih informacija Narodne biblioteke Srbije mr Biljana Kosanović.

Supruga čuvenog srpskog pisca Milorada Pavića, Jasmina Mihajlović, predaće Narodnoj biblioteci Srbije veliki broj prevedenih dela pokojnog književnika. Primopredaja će biti izvršena u 13 sati u prostorijama biblioteke.

Ovim događajem, kako je navedeno, nacionalna biblioteka želi da da doprinos očuvanju stvaralačkog opusa velikog pisca, kao i da oda priznanje jednom od najvećih srpskih književnika druge polovine prošlog i početka ovog veka.

Edicija "100 slovenskih romana", književni projekat Foruma slovenskih kultura, biće predstavljena u Narodnoj biblioteci u 14 časova, gde će govoriti glavni i odgovorni urednik izdavačke kuće "Arhipelag" Gojko Božović i Ristić.
Foto: Tanjug
Za 15 časova predviđeno je stručno vođenje kroz izložbu "Tuđe ili naše" koja predstavlja najdragocenije srednjovekovne rukopise Srbije, Češke i Bugarske.

Za posetioce će od 16 časova biti otvoreno Odeljenje za restauraciju i konzervaciju i tom prilikom moći će da se upoznaju sa aktivnostima ove specijalizovane službe nacionalne biblioteke, ali i učestvuju u pojedinim restauratorskim procesima. Broj posetilaca ograničen je na 30.

Završni segment Nacionalne manifestacije obeležavanja Svetskog dana knjige, poetsko veče, biće održano sa početkom u 20 časova u Narodnoj biblioteci Srbije.

Svoje stihove posvećene knjizi govoriće Matija Bećković, Miroslav Josić Višnjić, Tanja Kragujević, Miroslav Maksimović, Grozdana Olujić, Slobodan Rakitić, Ana Ristović i Milosav Tešić.

U programu učestvuju i glumac Nebojša Dugalić, sopran Dragana Radaković i gitarista Uroš Dojčinović.

Organizatori književne večeri su Zadužbina "Dositej Obradović" i Narodna biblioteka Srbije.

KAKO SE SVETSKI DAN KNJIGE PROSLAVLAJ U VAŠEM GRADU?

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: