Šostakovičeva 7. simfonija: Simbol hrabrosti Lenjingrada

Pre 75 godina, 9. avgusta 1942, orkestar lenjingradskog radija izveo je u sali Lenjingradske filharmonije "Sedmu simfoniju" Dmitrija Šostakoviča.

Izvor: Tanjug
Podeli
Foto: Gettyimages
Foto: Gettyimages

Ta simfonija je kasnije postala poznata kao "Lenjingradska", a i simfonija i koncert su bili simbol suprotstavljanja Lenjingrada nacističkoj opsadi, piše Tass.

Kao i najvećem broju sovjetskih građana, 22. jun 1941. i nemački napad na SSSR je podelio Šostakovičev život na "pre" i "posle". Kompozitor se sa žarom bacio na izradu simfonije čiju prvu skicu je uradio najkasnije 1940. godine. Istovremeno je bio angažovan u jedinici protivvazdušne odbrane.

Prvi stav simfonije je završen 3. septembra 1941, pet dana pre nego što se zatvorio nemački obruč oko Lenjingrada.

Šostakovič i njegova porodica su početkom oktobra evakuisani u Moskvu, gde je kompozitor radio u atmosferi panike zbog približavanja nemačkih trupa gradu, a potom u Kujbišev, gde je simfonija završena 27. decembra 1941. "Sedma simfonija" je premijeru imala 5. marta 1942. u Kujbiševu, današnjoj Samari.

U Moskvi je izvedena 29. marta, 1. juna je stigla u Njujork a 22. juna, na godišnjicu napada Nemačke na SSSR odsvirana je u Londonu. Lenjingrad je partituru dobio u maju 1942, ali simfonija nije mogla biti izvedena jer nije bilo dovoljno muzičara u orkestru.

Početkom avgusta su zato pukovski orkestri poslali sa fronta svoje najbolje muzičare. U to vreme nemačka vojska je napredovala ka Staljingradu i Kavkazu, nešto ranije je bio izgubljen Sevastopolj.

Pod dirigentskom palicom Karla Elijasberga, Šostakovičeva "Sedma simfonija" se 9. avgusta začula u sali Lenjingradske filharmonije. Opsada Lenjingrada je probijena tek u januaru 1944. Za vreme opsade je u gradu umrlo više od milion ljudi, civila i vojnika. Od gladi je umrlo više od 600.000.

Prati B92 na Viberu

Muzika

Kako je "Despacito" otvorio vrata latino popu

Tokom većeg dela leta važna je bila jedna jedina pop pesma: Luis Fonsi i Daddy Yankee sa svojim "Despacitom" i remiksom sa Džastinom Biberom vodili su na Billboard Hot 100 listi 16 nedelja u nizu i sada je to najslušanija pesma svih vremena. Zvanični Jutjub video pesme - španska verzija bez Bibera - ima oko četiri milijarde pregleda.

Muzika nedelja 22.10. 13:26 Komentara: 21

Jakob Bro: Na sceni sledim svoje uši i srce

Jakob Bro, danski gitarista i kompozitor, sedmostruki je dobitnik Danish Music Award za najbolji džez album godine i dvostruki laureat The Carl Prize za kompozitora godine. Pre nego što je počeo da svira gitaru, školovao se za trubu, a najraniji kontakt sa muzikom imao je još u detinjstvu, uz oca muzičara. Trio sa kojim će nastupiti na 33. Beogradskom džez festivalu 26. oktobra u Domu omladine Beograda, smatra svojim kako muzičkim, tako i prijateljskim uspehom.

Muzika petak 20.10. 13:24 Komentara: 0

Svetska zvezda Džo Lovano dolazi u Srbiju

Saksofonista Džo Lovano, jedan od muzičara koji na svetskoj džez sceni opstaju već decenijama na samom vrhu, biće gost prve večeri jubilarnog 20. Pančevačkog Jazz Festivala, koji se održava od 2. do 5. oktobra, u organizaciji Kulturnog centra Pančeva.

Muzika utorak 17.10. 12:56 Komentara: 1
strana 1 od 1265 idi na stranu