Nebeska tema: Kreće snimanje filma o "najboljem od nas"

Na današnjoj konferenciji za novinare predstavljen je koncept filma “Nebeska tema”, dokumentarnog ostvarenja o životu i radu velikana naše popularne muzike, Vlade Divljana.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 23.03.2016.

13:00

Nebeska tema: Kreće snimanje filma o
Glumac Svetozar Cvetkoviæ, muzièar Aleksandar Šandorov, muzièar Srðan Gojkoviæ Gile, reditelj i scenarista filma "Nebeska tema" Mladen Matièeviæ i novinar Momèilo Moma Rajin (foto: Tanjug / Nemanja Jovanoviæ)

Piše: Ana Virijević

Izvor: B92.net

“Zadovoljstvo mi je što mogu da saopštim da počinje proizvodnja filma ‘Nebeska tema’ o Vladi Divljanu. Motiva za njegov nastanak ima puno, ali pokušaću da ih svedem na dva glavna. Prvi je taj što je Divljan jedan od najboljih kompozitora u regionu i kao takav predstavlja jednu od najviših vrednosti koju kultura može da ima. Takođe postoji lični motiv, pripadanje generaciji koja je odrastala uz njegovu muziku. Moj način života i način razmišljanja je, između ostalog, formirao Vlada”, rekao je reditelj i scenarista filma Mladen Matičević.

On je dodao da je izuzetno to što ima mogućnost da napravi film o životu čoveka koji je za njega "heroj i muzička veličina u istoj ravni sa Dejvidom Bouvijem i Džonom Lenonom".

“Nebeska tema” biće prelazan oblik između dokumentarnog i igranog filma, u kojem će biti dosta priče o muzičaru, onome što je stvarao, njemu bliskih autentičnih autora, tako da reditelj smatra da bi konačan ishod trebalo da bude vrlo zanimljiv.

“Svi mi koji sedimo predstavljamo jednu generaciju koju karakteriše nešto neuobičajeno. Ona nije pravila razliku između rokenrola, klasične ili scenske muzike, pozorišta, baleta, filma. Sve je bila jedna celina, svi smo taj duh nosili sa sjajnom budućnošću u koju smo verovali i za koju smo stvarali. Vlada je bio prototip toga. On je od tog detinjstva, od svega što smo radili kad smo bili klinci, do samog kraja bio lider u novom duhu, koji je uspeo da održi do kraja”, izjavio je glumac Svetozar Cvetković.

Glumac smatra da se na ovaj način Vlada Divljan prvi put postavlja na mesto koje zaista zaslužuje – on je jedna istorijska ličnost. Ovaj film, dakle, ne predstavlja samo pogled na njegov život, ono što je ostavio, nije samo odavanje počasti, već postavanje na mesto koje zaslužuje u našim životima i životima naše dece.

Muzičar Aleksandar Šandorov navodi da je, od trenutka kada su ga pozvali na razgovor o njegovoj ulozi u snimanju filma, osetio veliku žalost za čovekom koji nije sa nama.

“A opet, shvatio sam da je to najbolje što možemo da učinimo za Vladu. Vlada je čovek koji je toliko uživao u životu i muzici, a muzika je, s druge strane, uticala na njegov život”, rekao je Šandorov.

Muzičar Srđan Gojković Gile smatra da će film svakako imati veliku vrednost.

“Za mene je Vlada Divljan bio najistaknutiji predstavnik jedne generacije, jednog talasa, ne samo na beogradskoj sceni, već i u jugoslovenskom regionu. Mislim da je najbolji od nas otišao i mislim da je ovaj film, koji će buduće generacije gledati, neka vrsta spomenika delu čoveka brojnih talenata. On je bio i izuzetan tekstopisac, i pevač, i gitarista, kompozitor... Sve što je potrebno da neko vodi tako značajan bend kao što su ‘Idoli’. Imam puno poverenja u Mladena i, zbog njegove ljubavi prema Vladi, ne sumnjam da će film biti dobar, a rad Vlade Divljana adekvatno predstavljen”, rekao je Gojković.

Prema saopštenju producentske kuće "Starhil", svoje učešće u filmu o Vladi Divljanu - "Nebeska tema" potvrdili su Darko Rundek, pijanista i profesor Aleksandar Šandorov, vođa benda "Ljetno kino" Mladen Maks Juričić, sastav "Darkvud dab" i poznati novinar Petar Peca Popović. U snimanju, koje će početi 15. aprila, takođe će učestvovati muzičari Momčilo Bajagić Bajaga, Dušan Strajnić poznatiji kao “Strej Dog”, Zdenko Kolar, Srđan Šaper, Dušan Kojić Koja, kao i porodica Vlade Divljana.

Proizvodnju filma omogućili su umetnikovi prijatelji, koji su donirali novčana sredstva.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Idu na 500.000 Rusa: Nemaju šanse?

Francuska može da izdvoji samo dve brigade za podršku Oružanim snagama Ukrajine, što će biti kap u čaši u poređenju sa veličinom i snagom ruske vojske, rekao je pukovnik Aleksandar Vautraver na TV kanalu LCI, prenosi RIA Novosti.

20:42

5.5.2024.

1 d

Podeli: