Top 10 (x 2): Najbolje od Majkla Džeksona

Na dan kada se navršava pet godina od smrti Majkla Džeksona, najmanje što možemo da učinimo jeste da začinimo ovaj dan osvrtom na najveće hitove i najbolje spotove iz blistave karijere jedinog, pravog Kralja popa.

Kultura

Izvor: Izvor: B92, Rolling Stone

Sreda, 25.06.2014.

17:48

Default images

Američki časopis "Rolling Stone" objavio je 25. juna, povodom godišnjice Džeksonove smrti, dve top liste: prvu sa 50 najboljih Džeksonovih pesama, i drugu sa 20 njegovih najboljih spotova.

Ovom prilikom redom preslušavamo 10 najvećih hitova Džeksonove karijere (bar prema mišljenju muzičkog uredništva RS-a). Zanimljivo je da se na vrhu liste najboljih spotova nalaze ekranizacije hitova koji nisu ušli u 10 najboljih: "Thriller" je na prvom a spot za pesmu "Bad" na drugom mestu.

Nadamo se da nema potrebe da vas podsetimo da nam u komentarima kažete koja je vaša omiljena Džeksonova pesma, a koji spot i zbog čega.

10. Rock With You (Off the Wall, 1979)

“Toliko brze muzike može zvučati zastrašujuće, ali ja volim nežnost, da uzmeš za ruku stidljivu devojku i pustiš je da sama odbaci svoje strahove, a ne da ih silom isteruješ iz nje”, kazao je Džekson o ovoj pesmi.

Poslednji veliki hit disko ere, osvajač top listi, ova pesma ostaće upamćena i kao jedna od najboljih muzičkih podloga za zavođenje iz sveta savremene R&B muzike, upakovana u odličan gudački aranžman, dovoljno dobra da lagano hoda po ivici između romantičnih trenutaka u svilenoj postelji i vatrenih momenata na zapaljivom podijumu.

Iza ovog hita stoji Rod Temperton, koji je umešao prste i u hitovima kao što su “Thriller”, “Off the Wall”, “Burn This Disco Out”, “Baby Be Mine”... Spot za pesmu prikazuje mladog Džeksona, jedva zrelog dečaka, koji ipak dominira i savršeno kontroliše sve svoje neponovljive poteze i korake.

Spot za ovu pesmu našao se na šestom mestu liste 20 najboljih Džeksonovih spotova.

9. Black or White (Dangerous, 1991)

Poziv na jednakost i zajedništvo različitih rasa Džekson je uputio kombinujući klasično rok razbacivanje sa R&B energijom u njegovoj najboljoj pesmi iz devedesetih.

“Mislio sam da su sve njegove rok stvari do tada bile detinjaste”, izjavio je Bil Botreli koji je jedan od autora i producenata pesme. Džekson mu je na jednom snimanju “odmumlao” melodiju pesme koja je Botrelija prilično iznenadila.

“Dodao sam malo južnjačkog rokenrol ritma”, priseća se Botreli, napominjući kako mu je Džekson sugerisao da se istakne i neodoljivi ritam pesme.

“Potom sam dodao i perkusije i druge instrumente, uključujući i neka zvona, kako bismo dobili sving ritam i gruv”, objašnjava Botreli. Ali pesmu zapravo nosi Džeksonov glas, ta pop-fantastična sila prirode sa istovremeno uglađenom i kada treba dovoljno sirovom energijom.

Spot za ovu pesmu našao se na devetom mestu liste 20 najboljih Džeksonovih spotova.

8. Beat It (Thriller, 1982)

Vizionarska mešavina disko šljokica i razmetljivosti dostojne jednog metalca, sa sve eruptivnom gitarom Edija Van Helena. Uz odličan, a reklo bi se tako jednostavan spot, pesma “Beat It” osvojila je sve top liste, uključujući i one vezane samo za rok hitove, a na Bilbordovoj listi zauzela je prvo mesto samo nedelju dana nakon što je okončana sedmonedeljna vladavina hita “Billie Jean”. (Ako se pitate koja pesma se “uvukla” između Džeksonovih hitova, odgovor je “Come on Eileen” Dexys Midnight Runnersa.)

Inače, ovo je poslednja pesma koja je ušla na kultni album “Thriller”, koji je moralo da bude brže-bolje upakovan zbog rokova koje su postavili izdavači. Kvinsi Džons je svojevremeno izjavio za Rolling Stone: “Kada smo je prvi put snimali, radili smo u tri studija - u jednom je Edi snimao hitaru, Majkl je bio u drugom i pevao, dok smo mi radili miksovanje u trećem studiju. Radili smo pet dana i pet noći bez spavanja. U jednom trenutku zvučnici su pregoreli i imali smo mali požar u studiju.”

Jedina osoba koja niije bila oduševljena pesmom i gitarskim rifovima bio je Dejvid Li Rot (Van Halen). “Šta je Edi radio sa Majklom Džeksonom? Otišao je tamo i odsvirao isti je*eni solo koji je svirao u našem bendu deset godina. Velika stvar”, kazao je on.

Spot za ovu pesmu našao se na sedmom mestu liste 20 najboljih Džeksonovih spotova.

7. Wanna Be Startin' Somethin' (Thriller, 1982)

Originalno napisana tokom jedne od “Off the Wall” sesija, pesma koja je otvorila “Thriller” bila je svojevrsni manifest radikalnih promena u Džeksonovoj karijeri.

Koristeći zaraznu “ma ma se ma ma sa ma ma ku sa” frazu iz hita “Soul Makossa” Manua Dibanga iz Kameruna, koji je svet pevao deset godina ranije, Džekson je odao počast svojim korenima. Ali ova pesma prerasla je u još jednu plesnu himnu.

“To je pesma koju možeš da pustiš u klubu ili da je slušaš dok se znojiš tokom treninga”, opisao ju je Džekson jednom prilikom.

Ali to je takođe i pesma čiji tekst nosi dramu, a vocal donosi veliku tenziju. Negde između skakutavih sintisajzera, bubnjarskih boja brazilskog perkusioniste Paulinja da Koste, vrelih duvačkih tonova smešten ej zarazni ritam koji ne prestaje.

Ako je album “Off the Wall” bio vrhunac Džeksonove disko ere, ova pesma je najbolji primer post-disko ere, svega dobrog što je kasnije nastalo u pop pravcu.

6. Smooth Criminal (Bad, 1987)

Džekson je u ovom trenutku bio najveća, najvoljenija pop zvezda na svetu. Ali nisu svi bili srećni zbog nešto agresivnijeg muzičkog stave koji je zauzeo posle trilerskog uspeha.

Navodno su Džekson i Kvinsi Džons danima razbijali glave o tome da li da uvrste ovu pesmu na albumu “Bad”. Starešine Jehovinih svedoka posetile su set tokom snimanja spota i nisu bili zadovoljni nasiljem koje su tu zatekli.

Međutim, Džekson je ostao pri svom stavu, braneći pesmu koja je postala njegov najbolji misk R&B ritma i rok oštrica, i koja predstavlja ključnu tačku ka prelasku na malo mračnije i ozbiljnije teme u njegovoj karijeri.

Zanimljivo je da je planetarno poznata verzija pesma inspirisana serijskim ubicom Ričardom Ramiresom, koji je javnost držao budnom sredinom osamdesetih. Prvi put je u nešto drugačijem aranžmanu nastala 1985, i to pod nazivom “Chicago 1945”, potom je prešla u verziju zvanu “Al Capone”. A onda je dodat i prstohvat sintisajzera i čuveno pitanje: “Annie, are you OK?”

Spot za ovu pesmu našao se na petom mestu liste 20 najboljih Džeksonovih spotova.

5. Shake Your Body (Down to the Ground), (Destiny, 1978)

Pesma koja jasno pokazuje kako je (i zašto) Majkl Džekson iz vodeće figure jednog dečačkog benda prerastao u Kralja popa, odnosno mladog pop-princa u to vreme.

Album “Destiny” bio je prvi koji su petorica mladih Džeksona sami producirali i imali su potpunu umetničku kontrolu. “Shake Your Body” donosi dozu stivivonderovskog panka, krosover soula koji krasi Family Stone, podvučenih Majklovim još uvek tinejdžerskim glasom koji je otkrivao veliku moć.

Hit je dosepo do sedmog mesta Bilbordove liste, a tokom narednih decenija obrađivan je više puta i semplovan na različite načine, uključujući i prošlogodišnje “odavanje počasti” od strane Džastina Timberlejka.

4. I'll Be There (Third Album, 1970)

Negde usred pevanja Džeskon nam dobacuje “Just look over your shoulders, honey”, aludirajući na drugi motaun hit “Reach Out I'll Be There” sastava Four Tops. Kako je tada imao svega 11 godina, Džekson je sasim izvesno pevao o emocijama koje nije mogao da iskusi, ali ih je pevao kao da je čovek u srednjih godinama sa pozamašnim ljubavnim iskustvom.

Prepisan sa demo snimaka Boba Vesta, uz vokalni aranžman Vilija Hača i “upad” Džermejna Džeksona (I'll be there to comfort you…), ovo je postao njihov četvrti uzastopni hit broj jedan i, do tog trenutka, najprodavaniji hit motaun ere.

Ova pesma ujedno je pokazala i da Jackson 5 imaju mnogo više talenta i potencijala nego što su to pokazivale njihove ranije pesme. U svojim memoarima “Moonwalk”, kralj popa je upravo ovu pesmu naveo kao pesmu koja je promenila njihovu karijeru i vinula ih u zvezde. “To je bila pesma kojom smo poručili - mi smo ovde da trajemo.”

3. Don't Stop 'Til You Get Enough (Off the Wall, 1979)

Bila je to moja prva šansa, kazao je svojevremeno Džekson za ovu pesmu koja je otvorila album “Off the Wall”. I nije se šalio. Šestominutna radosna pop-fank zaraza ispostavila se ne samo kao veliki hit već i kao odskočna daska za Džeksona kao solo izvođača.

“Ta pesma mi je toliko značila”, napisao je Džekson u svojim memoarima, “zbog toga što je to bila prva pesma koju sam u celosti ja napisao.”

Upravo je zbog toga ova pesma označila prekretnicu za Džeksona, jer smo kasnije jasno mogli jasno da vidimo kako sam, ili ponekad uz pomoć prijatelja, vuče konce svoje karijere. Džekson nije samo napisao i otpevao pesmu, već je pevao i prateće vokale i svirao nekoliko instrumenata.

Kada ga je njegova majka dovela u pitanje lascivne stihove “Ain't nothing like a love desire… I'm melting like hot candle wax”, Džekson joj je odgovorio: “Pa, ako ti misliš da to znači nešto ‘prljavo’, onda će to da znači. Ali ja nisam imao takvu nameru.”

Spot za ovu pesmu našao se na devetnaestom mestu liste 20 najboljih Džeksonovih spotova.

2. I Want You Back (Diana Ross Presents the Jackson 5, 1969)

Već od klavira koji najavljuje početak pesme, “I Want You Back” iznenađuje na svakom svom koraku. A najveće iznenađenje te 1969, da ne kažemo najveći šok, bio je to što je pesmu pevalo dete koje ima tek jedanaest godina, iako se u medijima navodilo i da ima svega osam.

Diki Ričards, Fredi Peren i Fonce Mizeli napisali su demo verziju pesme za Gledis Najt i The Pips pod nazivom “I Wanna Be Free”, ali ju je producent Beri Gordi, osnivač kultne izdavačke kuće “Motown”, prepravio za Džeksono mafiju.

Ovo nije bio njihov prvi, zvanični singl. Pre ove pesme objavili su “Big Boy” 1968, ali je ovo bila prva pesma koja je postala popularna na nivou SAD. Upravo u ovim ranijim nastupima nazire se sve ono što će kasnije prerasti u jednu od najblistavijih karijera popularne muzike.

1. Billie Jean (Thriller, 1982)

Najbolja Džeksonova pesma u sebi sabira sve kontradiktornosti njegove muzike: mladalačku energiju, razjarene živce i čistu, fizičku gracioznost.

Kako je rekao za Rolling Stone te godine, pesma “Billie Jean” odslikava seksualnu paranoju jednog dvadesetčetvorogodišnjaka.

“Devojke koje me čekaju u lobiju hotela, penju se stepenicama do sobe. Čuješ obezbeđenje kako ih tera iz lifta. Ali ti moraš da octanes u sobi i pišeš pesme. Čak i kada završiš sa tim, možeš da razgovaraš samo sa sobom. I da daš sebi oduška dok si na sceni”, kazao je on tada.

Premda je to jedna od prvih pesama koju je Džekson napisao za “Thriller”, Kvinsi Džons i on ni u ovom slučaju nisu bili sigurni u kojoj bi verziji pesma trebalo da se nađe na albumu. Ako joj je tu uopšte mesto. Pesma traje pet minuta i Džons je bio zabrinut da je dugi intro ono što pesmu uništava.

“Ali on mi je rekao: To je ono što je sočno, zbog tog dela želim da plešem”, ispričao je Džons. Nije samo Džekson plesao zbog tog dela, plesao je sa njim i ceo svet.

Spot za ovu pesmu našao se na trećem mestu liste 20 najboljih Džeksonovih spotova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

37 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: