U četvrtak je "rođendan umetnosti"

Povodom Rođendana Umetnosti, koji se svake godine obeležava širom sveta 17. januara, u zajedničkoj proslavi će u četvrtak učestvovati i umetnici iz Srbije.

Kultura

Izvor: B92

Utorak, 15.01.2013.

11:10

Default images

Ideju da se napravi "Rođendan umetnosti" dao je francuski umetnik, član pokreta Fluksus, Rober Fiju 1963. godine, koji je izjavio, na sebi tipičan način, da "...pre million godina nije bilo umetnosti. Ali, da je jednog dana, tačnije jednog 17. januara, Umetnost rođena."

To se desilo tako što je neko ispustio suvi sunđer u kofu vode, a Fiju je predložio javni praznik kako bi se proslavilo prisustvo umetnosti u našim životima. Umetnost tako ove godine slavi svoj 1.000.050. rođendan.

Ars Akustika grupa Euroradija (EBU), svake godine, 17. januara, organizuje četvorosatni direktni prenos (od 20:00 do 24:00) u kome učestvuju pre svega evropske, ali i radio stanice sa drugih kontinenata. Prenos se realizuje putem dva satelitska kanala, a ukupno trajanje svakog priloga je 20 minuta.

Ove godine Srbiju će predstavljati rad "Canzone distorte" Anje Đorđević i Svetlane Maraš, u produkciji Dramskog programa Radio Beograda 2. Direktan prenos će započeti u 20:00h na talasima III programa Radio Beograda, a delo naših umetnica će se prenositi od 21:50 minuta do 22:10.

Evo šta o svom projektu kažu naše cenjene kompozitorke Anja Đorđević i Svetlana Maraš kojima je ovo prvi zajednički rad u domenu radiofonijskog stvaralaštva: "Canzone distorte su izašle na videlo tokom naše portage za savršenom pesmom. One su svedočanstva kreativnog procesa kroz koji smo prošle radeći zajedno i pokušavajući da konsolidujemo naše različite muzičke afinitete. Oscilirajući između poriva da stvaramo i poriva da uništavamo, našle smo se na igralištu (ili na bojnom polju) ispunjenom muzičkim mislima gde je sve bilo dozvoljeno i tako smo počele da istražujemo a da nismo znale gde ćemo da završimo. Sakupili smo sve ove komadiće našeg putovanje kako bismo ispričale priču koja vas može zabaviti ili zbuniti".

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

11 h

Podeli: