Muzički program Resonate festivala

Pored celodnevnog edukativnog programa konferencije RESONATE, u večernjim satima u velikoj sali Doma omladine, nastupiće značajna imena savremene umetničke popularne muzike anbb i DJ Spooky, That Subliminal Kid.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 07.03.2012.

14:42

Default images

Tema prvog izdanja konferencije “Resonate jeste odnos analognog i digitalnog, pa je pored predavača, i muzički program morao da odgovori na isto pitanje. Konferencija će predstaviti dva sjajna primera organskog i digitalnog – pre svega brilijantnu saradnju Alva Noto i Blixe Bargelda o kojoj se već dve godine priča širom sveta, a potom i jednog od najvećih savremenih majstora muzičke konceptualizacije, DJ Spookyja kako svira na iPhoneu, te radi sopstveni autorski video mix, sa jednim našim gudačkim kvartetom na pozornici.

Petak, 16. mart od 21h - anbb (Alva Noto i Blixa Bargled)

Ime sastava se zaista piše malim slovima, ali su članovi veličine u svakom pogledu. Fantastična saradnja Blixe Bargelda i Carsten Nikolaia, dva vizionara iz dve generacije - Blixa je svima poznat kao lider i pevač Einsturzende Neubauten, mitske berlinske industrial-rock grupe koja je rodonačelnik ovog žanra, godinama je bio gitarista uz Nick Cavea i jedan od osnivača njegovih Bad Seeds; sa druge strane Karsten, brilijantni kompozitor nove elektronske muzike, rodom iz nekadašnje Istočne Nemačke, autor mnogih remiksa (od Bjork do Ryuichi Sakamotoa), kao i inteligentnih DJ nastupa. Ova nesvakidašnja kolaboracija koja nadilazi svačija očekivanja, zasnovana je na dva izdanja iz 2010: EP “Red Maruk Handshake” i LP “Mimikry” – ona čine celinu na osnovu koje se odvija jednoipočaspovni spektakl (ili antispektakl), u kome se muški glas dovodi do granica svojih mogućnosti, praćen apokaliptičnim zvečanjem elektronskih ritmova i ambijenata.




Subota, 17. mart od 21h
- DJ Spooky, That Subliminal Kid (uz gudački kvartet Diferente)

Paul D Miller
nipošto nije samo DJ, nego zabavni filozof elektronskog zvuka. Jedan od skrivenih intelektualnih heroja savremene muzike - DJ Spooky, That Subliminal Kid (puno umetničko ime) – devedesetih je svojeručno stvarao američku školu “trip hopa”, da bi do sad uspeo da se druži i blisko sarađuje sa desetinama sjajnih autora, praveći muziku ili remikse svih umetničkih pravaca, od nove klasike preko hip hopa do avangardnog jazza.

DJ Spooky je ključni primer modernog umetnika – osvešćenog nomada u stalno promenljivom svetu. Ovaj model umetničke prakse nekako je upravo on preneo u popularnu muziku i do danas je ostao njegov najuverljiviji protagonista. Karakteristično poigravanje i studije svih žanrova crnačke muzike i stalno otkrivanje novih načina da se izrazi, kao i uspešni teoretski tekstovi koji su pratili svaku fazu u njegovom razvoju objašnjavajući i epohalne promene koje su zadesile popularnu kulturu (kapitalna knjiga “Rhythm Science”), privukli su pažnju najširih umetničkih krugova. Njegove teorije koje muziku stalno posmatraju u širem okruženju, kao deo ekološkog sistema, dovele su ga u priliku da izlaže kako u Andy Warhol muzeju, tako i na Venecijanskom bijenalu. Kompozicije posvećene sredini u kojoj živimo, kao što je “Terra Nova: Simfonia Antarctica”, od pre nekoliko godina, lansirale su novi trend sučeljavanja elektronike, jakih vizuelnih atrakcija i prirodnog zvuka gudačkih instrumenata.



Jedan od poslednjih, neumornih, istinskih mislećih revolucionara popularne muzike, Spooky se ne plaši da proba ništa - glavni novitet kog nam je doneo u prethodnih godinu dana jeste svirka zasnovana na mogućnostima iPhonea, sučeljena sa gudačima, i to je ono što ćemo slušati i gledati u Beogradu, u isto vreme kad je i ostatak sveta počeo da obraća pažnju na ovaj novi ludi koncept.

Kompletan program RESONATE FESTIVALA: http://resonate.io/2012/programme

Ulaznice su već u pretprodaji na Blagajni DOB, po specijalnoj pretprodajnoj ceni: pojedinačna 800 dinara, dvodnevna 1400 dinara.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: