51. oktobarskom salonu "prija noć"

Organizatori 51. oktobarskog salona su predstavili su umetničkog direktora Salona - Johana Puseta, kustosa i istoričara umetnosti iz Švedske, i Seliju Prado, kustosa za međunarodnu selekciju, i izneli njihov koncept postavke.

Kultura

Izvor: B92

Subota, 20.03.2010.

22:44

Default images

Na prvoj konferenciji za novinare u Skupštini grada Beograda, zamenica gradonačelnika Radmila Hrustanović je, u ime Beograda koji je osnivač i pokrovitelj Oktobarskog salona, podsetila da je Salon jedna od najprestižnijih manifestacija iz domena kulture u Srbiji i da se grad trudio da stalno uvodi inovacije, a od 2005. Salon je dobio međunarodni karakter.

Prema njenim rečima, od tada se angažuju i strani umetnički direktori, ali to nije presudno, već da su to iskusni i ugledni stručnjaci koji su se već dokazali na sličnim projektima i koji su spremni da ta iskustva prenesu u Beograd.

Hrustanovićeva je prenela da je obaveštena da će 51. salon biti iznenadjenje za publiku, jer predložen koncept nije elitistički, već namenjen što širem auditorijumu.

Puset je predočio da je slogan 51. oktobarskog salona "Nama prija noć" što potiče iz jednog eseja argentinskog pisca Horhea Luisa Borhesa, a vezan je za pitanja kao što su samoća, percepcija, sećanje, rekonstrukcija, a nasuprot interpretaciji - komunikacija. Prema njegovim rečima, cilj mu je da prikaže dela umetnika "koji na na suptilan način komentarišu važne teme iz skorašnje istorije i savremenog društva".

Grad Beograd će za realizaciju Oktobarskog salona iz budžeta izdvojiti 22 miliona dinara, dok će Ministarstvo kulture Srbije izdvojiti četiri miliona. Prema rečima zamenika gradskog sekretara za kulturu Aleksandra Pekovića, ukupan budžet namenjen 51. oktobarskom salonu je manji za 12 miliona dinara od prošlogodišnjeg, a Grad će naći načina da taj novac nadoknadi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

16 h

Podeli: