Umetnost u sazvežđu: Dečji oktobarski salon

Pod sloganom "Umetnost u sazvežđu", od 1. do 22. oktobra u Muzeju primenjene umetnosti biće održan 51. Dečji oktobarski salon.

Kultura

Izvor: B92

Sreda, 28.09.2016.

12:27

Umetnost u sazvežđu: Dečji oktobarski salon
Foto: Thinkstock / ilustracija

Čitav opus radova na izložbi posvećen je svemiru, zvezdama, planetama, nebeskim telima, ali i očuvanju planete Zemlje, a inspiracija za temu potekla je od ovogodišnjeg otkrića postojanja gravitacionih talasa, koje je u svojoj opštoj teoriji relativiteta, pre tačno sto godina, pretpostavio Albert Ajnštajn.

Američka nacionalna naučna fondacija objavila je 11. februara ove godine da su LIGO (Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory) detektori otkrili gravitacione talase i ta vest je ubrzo proglašena otkrićem veka.

Dečji oktobarski salon predstavlja mlade učesnike uzrasta od pet do 15 godina, a biće izloženi odabrani radovi sa konkursa Muzeja primenjene umetnosti. Oni su odraz bogate pedagoške prakse u dečjim ustanovama tokom kalendarske godine i prolaze kroz nekoliko faza selekcije. Od 1.500 prijavljenih radova za izložbu je ove godine odabrano 240 dečjih radova.

Dečji oktobarski salon prikazuje radove koji su rezultat školskih aktivnosti pod nadzorom nastavnika, na časovima likovnog obrazovanja, a s druge strane, tokom trajanja izložbe u muzeju se krzo radionice odvija aktivan edukativan program. Tako će biti i ove godine, kada će u saradnji sa umetnicima, naučnicima i kustosima, deca stvarati nove radove na temu zvezda, kretanja planeta, Sunca, Meseca i sticati nova saznanja o njima.

Sama izložba ima takmičarski karakter i stručni žiri muzeja nagradiće decu, ali i pedagoge koji su pratili njihov rad. Posebno se dodeljuju dve nagrade ULUPUDS-a za najuspeliji rad u oblasti primenjene umetnosti, detetu i pedagogu koji je na najkreativniji način primenjenu umetnost približio deci. Autori kataloga i izložbe su muzejski savetnik Milica Cukić i likovni pedagog Lea Zei.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Ukrajina je "pukla"?

Rusija udvostručila svoju ofanzivu u Donbasu tokom prošlog meseca, postižući značajan napredak dok Ukrajina čeka pojačanje u snabdevanju oružjem sa Zapada, navodi AFP.

12:03

7.5.2024.

12 h

Podeli: