Izložba "Dositej u portretu"

Otvaranjem izložbe "Dositej u portretu" 23. septembra u 13h Narodni muzej sa Muzejom Vuka i Dositeja obeležava 275 godina od rođenja Dositeja Obradovića.

Kultura

Izvor: B92

Petak, 19.09.2014.

09:59

Default images

Otvaranjem izložbe Dositej u portretu Narodni muzej sa Muzejom Vuka i Dositeja obeležava 275 godina od rođenja Dositeja Obradovića. Godišnjica je povod za podsećanje na trajni doprinos koji je Dositej ostavio srpskoj književnosti i kulturi. Na postavci će biti predstavljeni portreti, rukopisi, pisma i prepisi knjiga koji obeležavaju njegov život i delatnost. Posebno se izdvaja crtež nepoznatog autora Dositejevog lika i rukopisno izdanje knjige „Sovjeti zdravog razuma“, takođe nepoznatog autora. Oba dela, nastala početkom 19. veka, prvi put se izlažu javnosti. Izložba se otvara u okviru programa kojim Narodni muzej učestvuje u manifestaciji „Dani evropske baštine“, koja za temu ove godine ima jezik i pismenost.

Otvaranje je zakazano za 23. septembar u 13 časova, a u subotu, 27. septembra u 12 časova biće organizovan edukativni program Dečjeg kluba Narodnog muzeja u Beogradu u okviru izložbe Dositej u portretu. Nastavnici i voditelji školskih grupa trebalo bi dada najave svoju posetu telefonom 011-3306052, 060/8075031 ili elektronskom poštom edukacija@narodnimuzej.rs.

Pored toga, kada je reč o jeziku i pismenosti u centralnoj zgradi Narodnog muzeja na Trgu Republike, posetioci će moći da saznaju nešto više o Putevima Miroslavljevog jevanđelja preko dokumentarne postavke na prvom spratu izložbenog prostora. Svakoga dana od 13 časova biće organizovano stručno tumačenje od 18. do 30. septembra. U postavci će biti izloženo i fototipsko izdanje naše najstarije ćirilične rukopisne knjige.

Tokom trajanja manifestacije „Dani evropske baštine“, 20. i 21. kao i 26. i 27. septembra ulaz u sve objekte Narodnog muzeja biće besplatan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: