Performans, umetnica i 1500 lica

Portreti posetilaca koji su se smenjivali naspram Marine Abramović, tokom njene velike izložbe u Njujorku, naći će se u monografiji koju će u februaru objaviti izdavač „Aperture“.

Kultura

Izvor: B92

Četvrtak, 30.12.2010.

18:05

Default images

Retrospektiva „Umetnica je prisutna“ kojom su u njujorškom Muzeju moderne umetnosti predstavljeni performansi Marine Abramović trajala je tačno 716 sati i 30 minuta. Za sve to vreme umetnica je nepomično i u tišini sedela u centralnom delu muzeja, dok su se naspram nje smenjivali posetioci.

Njihova lica, izraze oduševljenja, suze ali i smeh i provokacije zabeležio je fotograf Marco Anelli. Oko 1500 portreta koje je Anelli uradio tokom izložbe, koja je trajala od 14. marta do 31. maja, naći će se u monografiji „Portraits in the Presence of Marina Abramovic: 716 Hours, 3,000 Eyes“.

Izložba „Umetnica je prisutna“ najposećenija je ovogodišnja izloba u slavnom njujorškom muzeju, a jedna je i od najposećenijih postavki ovog muzeja u njegovoj dosadašnjoj istoriji. Abramović trenutno priprema pozorišni komad „Život i smrt Marine Abramović“ čija je režija poverena slavnom Williemu Dafoeu. Ova umetnica nedavno se našla na listi pet najkontroverznijih umetnika prošlog veka, koju je nakon sprovedenog istraživanja objavio CNN.

Anelli je italijanski fotograf, rođen u Rimu 1968. godine. Njegove fotgrafije izlagane su širom Italije, a osvojio je više nagrada, uključujući i memorijalno priznanje „Mario Giacomelli“ i nagradu „Orvieto“. Njegova saradnja sa Marinom Abramović počela je 2007. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: